Πώς οι χαμηλές τιμές ενέργειας πιέζουν τις εταιρείες προμήθειας – Οι τάσεις και οι κίνδυνοι

00:02 7/3/2024 - Πηγή: Mononews

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τις εταιρείες προμήθειας, που καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον χαμηλών τιμών ενέργειας, οι οποίες πλέον έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα αρκετά πιο κάτω από αυτά που εκτιμούσαν στο τέλος του 2023.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών δυσχεραίνεται, τα περιθώρια μειώνονται και οι συμβάσεις PPA ατονούν καθώς πιέζονται προς τα κάτω με κίνδυνο τα έργα ΑΠΕ με τα οποία συνδέονται να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Κυριαρχεί το πράσινο τιμολόγιο
data-sourcepos="23:1-23:30">Οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου, που κινήθηκαν από 8,2 λεπτά /κιλοβατώρα μέχρι τα 11,5 λεπτά, είναι ενδεικτικές μιας τάσης που φαίνεται πως θα συνεχιστεί, πιέζοντας με πολλούς τρόπους τις εταιρείες προμήθειας. Το πράσινο τιμολόγιο στο περιβάλλον αυτό, παραμένει ανταγωνιστικό και δεν είναι εύκολο να πείσουν οι εταιρείες των καταναλωτς να μεταβεί σε άλλο τιμολόγιο, ενώ οι μικρές διαφορές στις τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ενέργειας, μειώνει τα περιθώρια των εταιρειών να διεκδικήσουν παραπάνω πελάτες.

Τα κίτρινα τιμολόγια, δε φαίνεται να μπορούν να τραβήξουν καταναλωτές από τα πράσινα, που διατηρούν τη δημοφιλία τους στη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών με ποσοστά 75-80% των πελατών των εναλλακτικών παρόχων και του 99% του πελατολογίου της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα μπλε τιμολόγια, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν μια μικρή μειοψηφία καταναλωτών, καθώς οι εκτιμήσεις για συνεχή πτωτική πορεία των τιμών ενέργειας, αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να δεσμευτούν σε σταθερή τιμή. Ωστόσο, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν στην αγορά και νέα ολιγόμηνα σταθερά μπλε τιμολόγια, αλλά όχι ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες αναμένουν την περαιτέρω πτώση των τιμών για να μπορούν να αγοράσουν ενέργεια για αντιστάθμιση σε χαμηλότερες τιμές και να προσφέρουν ανταγωνιστικά μπλε τιμολόγια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος αγοράς ενέργειας για την αντιστάθμιση 12μηνου τιμολογίου, σήμερα ανέρχεται στα 12 λεπτά/κιλοβατώρα, δηλαδή θα προσφερόταν στα 13 λεπτά/κιλοβατώρα στη λιανική. Και για το εξάμηνο σταθερό τιμολόγιο το κόστος σήμερα διαμορφώνεται στα 11 λεπτά/κιλοβατώρα με ενδεχόμενη τιμή λιανικής στα 12 λεπτά/κιλοβατώρα, τιμές που δεν θεωρούνται ανταγωνιστικές. Όμως, το energy management της κάθε εταιρείας μπορεί να προσφέρει τις δικές του τιμές. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Volton σχεδιάζει να προσφέρει στην αγορά 6μηνης διάρκειας σταθερό τιμολόγιο.

Στο περιβάλλον χαμηλών τιμών ενέργειας που έχει διαμορφωθεί, πηγές της αγοράς προμήθειας, σημειώνουν, ότι οι εταιρείες δεν έχουν ιδιαίτερα περιθώρια ανταγωνισμού με βάση τις τιμές και πλέον η τάση είναι να προσπαθούν να κερδίσουν τους καταναλωτές με βάση τις υπόλοιπες παροχές τους. Η εξυπηρέτηση πελατών, ή οι συνεργασίες για την παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών με άλλους τομείς αποτελούν τους τρόπους που πλέον απομένουν στις εταιρείες προμήθειας για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Οι χαμηλές τιμές πνίγουν τα PPA

Με τις τιμές ενέργειας πτωτικές, δυσχεραίνεται το περιβάλλον για την ανάπτυξη των διμερών συμβολαίων, καθώς όσο οι τιμές πέφτουν, η όποια τιμή έχει συμφωνηθεί αρχικά μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Η πτώση στις τιμές χονδρικής ενέργειας από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης έχει αποθαρρύνει τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας από το να προσφέρουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), καθώς οι τιμές τους κινούνται πτωτικά μειώνοντας την αποδοτικότητα των έργων ΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις είχαν ισχυρό κίνητρο να εξασφαλίσουν ενέργεια στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) πέρυσι, όταν στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές κάλπαζαν. Σήμερα όμως συμβαίνει το αντίθετο, και οι τιμές κινούνται όλο και πιο πτωτικά αποθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να δεσμευτούν σε μια τιμή, ή φέρνοντας συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προθεσμιακό συμβόλαιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας   διαπραγματεύεται περίπου στα 73 ευρώ/MWh., ενώ οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, με την ισχύ για παράδοση σε μια δεκαετία από τώρα να φτάνει λίγο πάνω από 58 EUR/MWh.

Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία και οι τιμές χονδρεμπορικής φτάσουν στα 50-60 ευρώ/μεγαβατώρα, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι τα περιθώρια για τις ΑΠΕ θα είναι τόσο μικρά που δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Ανάγκη για ενεργειακό Τειρεσία

Ταυτόχρονα τα ληξιπρόθεσμα στην αγορά ενέργειας ανέρχονται στα 500 εκ. ευρώ, ενώ δεν αναμένεται να περιοριστούν από τις αλλαγές στο άρθρο 42 που πρόκειται σύντομα να νομοθετηθούν. Πρόθεση των εταιρειών προμήθειας, στο πλαίσιο αυτό είναι να επαναφέρουν τη συζήτηση για τον Ενεργειακό Τειρεσία, την πλατφόρμα στην οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα στοιχεία των κακοπληρωτών που διαθέτουν.

Επίσης, ανησυχεί τις εταιρείες, η ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα γίνει με την ενσωμάτωση της τροποποίησης  των κανονισμών (ΕΕ) 2019/943 και (ΕΕ) 2019/942, καθώς και των οδηγιών (ΕΕ) 2018/2001 και (ΕΕ) 2019/944 για τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία,  άρεται η ρήτρα αποχώρησης ακόμη και από τα σταθερά συμβόλαια, ενώ θα αυξηθούν τα κόστη τους, καθώς θα υποχρεούνται να αντισταθμίζουν μεγάλο μέρος των όγκων ενέργειας που αγοράζουν.

Διαβάστε επίσης

Δήμητρα Καλαντώνη: Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός

ElvalHalcor: Από την πορεία των επιτοκίων εξαρτάται η ζήτηση και τα μεγέθη του 2024

ENTSO: Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στο προσχέδιο ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις ηλεκτρικές υποδομές

Keywords
Αναζητήσεις
pos-oi-chamiles-times-energeias-piezoun-tis-etaireies-promitheias--oi-taseis-kai-oi-kindynoi.htm
Τυχαία Θέματα
iNews > Οικονομία > Mononews
Πώς,pos