Αποκαλυπτήρια για την ανάπτυξη του 2023 – Τι θα κρίνει νέες παροχές και μέτρα στήριξης

00:02 7/3/2024 - Πηγή: Mononews

Τα κρίσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του 2023 αναμένει με αγωνία το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 12 το μεσημέρι. 

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ανάπτυξη για το 2023 τοποθετείται στο 2,4%, δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει στα 222,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο ορόσημο του οικονομικού επιτελείου για να φανεί αν δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα μπορεί να διατεθεί σε επιπλέον παροχές.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι 22α Απριλίου, όταν η Eurostat θα πιστοποίηση τα στοιχεία της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το υπουργείο οικονομικών για το αν θα μπορεί να διαθέσει επιπλέον κονδύλια σε παροχές και νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Παράθυρο» για νέο δημοσιονομικό χώρο 300 εκατ. ευρώ

Μετά την αύξηση των φορολογικών εσόδων που παρατηρείται στις αρχές του έτους, πάνω από τον στόχο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν έναν ακόμα λόγο να χαμογελούν. Αιτία είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες παρακολουθούν στενά, παρότι έχουν περάσει οι ημέρες της ενεργειακής κρίσης.

Ο προϋπολογισμός του 2024 έχει «χτιστεί» με την παραδοχή πως η τιμή του φυσικού αερίου θα βρεθεί το τρέχον έτος στην περιοχή των 45 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν στην περιοχή των 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, ωστόσο μετά τις αρχές Δεκεμβρίου υποχώρησε κάτω από τα 40 ευρώ και στις αρχές του 2023 «έφυγε» στα 23 – 25 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στην περιοχή των 26 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τι σημαίνουν με απλά λόγια όλα τα παραπάνω; Ότι ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης «ελαφρύνεται» με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη του 2023 είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και σε συνδυασμό με τα αυξημένα φορολογικά έσοδα και τις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες παροχές όπως για παράδειγμα την διανομή ενός έκτακτου επιδόματος το Πάσχα προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Αυξάνονται τα πρόστιμα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος – Ποιοι κινδυνεύουν με φυλακή

Νομοσχέδιο για «μικρές ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ φέρνει ο Χατζηδάκης

ΑΑΔΕ: Έστειλε πάνω από 380.000 e-mail για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

Keywords
Αναζητήσεις
apokalyptiria-gia-tin-anaptyxi-tou-2023--ti-tha-krinei-nees-paroches-kai-metra-stirixis.htm
Τυχαία Θέματα
Αποκαλυπτήρια, 2023 –,apokalyptiria, 2023 –