Νέα ψυχρολουσία από τον Πάουελ: Υπάρχει «έλλειψη προόδου» στη μείωση του πληθωρισμού, θα διατηρήσουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί

Απογοήτευση στις αμερικανικές αγορές προκάλεσε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια.

Μιλώντας σε εκδήλωση την Τρίτη, ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να έχουμε εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός μειώνεται προς τον στόχο του 2%, παρατηρώντας μάλιστα

πως υπάρχει πλέον έλλειψης προόδου.

Οι δηλώσεις του οδήγησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε νέα υψηλά έτους, με αυτές των τίτλων 2 ετών  να αγγίζουν για λίγο το όριο του 5%. Το δολάριο ανέβηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ νέες ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις μετοχές στη Wall Street.

Ο Πάουελ ανέφερε πως είναι σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην περιοριστική πολιτική της Fed για να λειτουργήσει. Μιλώντας σε μια συζήτηση στο πάνελ μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας του Καναδά Tiff Macklem στο Wilson Center στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της FED δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία, αν και κατά τα άλλα ισχυρή, δεν έχει δει τον πληθωρισμό να μειώνεται αρκετά γρήγορα και πως η τρέχουσα κατάσταση θα παραμείνει όπως έχει.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και συνεχή ισχύ στην αγορά εργασίας, αλλά και έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2%,» δήλωσε ο επικεφαλής της Fed. Ο  Πάουελ ανέφερε ότι το τρέχον επίπεδο της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο.

″Τα πρόσφατα δεδομένα σαφώς δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντίθετα δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη”, είπε. «Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να χειριστεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι έως ότου ο πληθωρισμός δείξει μεγαλύτερη πρόοδο, «μπορούμε να διατηρήσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ο μετρητής πληθωρισμού που προτιμά η Fed, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον Φεβρουάριο έδειξε βασικό πληθωρισμό στο 2,8% τον Φεβρουάριο και έχει αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε πει [στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς] ότι θα χρειαστούμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% πριν [θα είναι] σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική», είπε. «Τα πρόσφατα δεδομένα σαφώς δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντιθέτως υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη».

Keywords
Αναζητήσεις
nea-psychrolousia-apo-ton-paouel-yparchei-elleipsi-proodou-sti-meiosi-tou-plithorismou-tha-diatirisoume-ta-epitokia-oso-chreiastei.htm
Τυχαία Θέματα