Ισραήλ: Υπέρ των αντιποίνων μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, όμως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ,

κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Ισραήλ: Βλέπει ευκαιρία στρατηγικής συμμαχίας εναντίον του Ιράν

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

«Έχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μπένι Κατζ: Θα απαιτήσουμε τίμημα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, μετά την ολοκλήρωση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ.

“Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς”, δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Στις 15:30 ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες.

Ιράν: Είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους κι ενώ αναμένεται τι θα αποφασίσουν οι Ισραηλινοί για τη συνέχεια, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας.

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών.

«Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε.

«Το θέμα με το Ισραήλ θεωρείται λήξαν» λέει το Ιράν

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας» είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικού επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων της, αξιωματούχων ή πολιτών της.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ. «Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ΝΑΤΟ «καταδικάζει την κλιμάκωση του Ιράν, καλεί σε αυτοσυγκράτηση»

Το ΝΑΤΟ «καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν», το οποίο πραγματοποίησε μια πρωτόγνωρη επίθεση χθες, Σάββατο, κατά του Ισραήλ και «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

“Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη”, δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ;

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση της Τεχεράνης. Οι Ισραηλινές Αρχές είχαν άλλωστε ορκιστεί το τελευταίο διάστημα ότι θα προβούν σε αντίποινα σε οιαδήποτε άμεση επίθεση από το Ιράν και το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε στη διάρκεια της νύχτας για να συζητήσει της εξελίξεις με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνησή του ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τις κρίσιμες ώρες πριν τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ο Νετανιάχου συνομίλησε επί 25 λεπτά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος κάλεσε σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ τον συνομιλητή του σε αυτοσυγκράτηση.

Λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα ο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση, στη οποία, βέβαια, δεν έδωσε καμία ιδιαίτερη συμβουλή στον Νετανιάχου, αλλά επεσήμανε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ σχεδόν όλα τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Υποστήριξε δε ότι αυτό από μόνο του έστειλε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλειά του».

Η σύγκρουση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει» διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Η σύγκρουση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει» διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, νωρίς την Κυριακή, 14 Απριλίου, ώρες αφότου το Ιράν άνοιξε ένα ασταθές νέο κεφάλαιο στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο των δύο εθνών εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Ως απάντηση στο -υποτιθέμενο- πρόσφατο χτύπημα του Ισραήλ κατά της πρεσβείας της Τεχεράνης στη Δαμασκό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου επίθεση στο Ισραήλ, με σμήνος από οπλισμένα drones να κατευθύνονται προς διάφορες περιοχές της χώρας.

Το 99% αυτών κατερρίφθη, όπως ανακοινώθηκε.

Μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ζημιές ήσσονος σημασίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανος άνοιξαν και πάλι τον εναέριο χώρο τους το πρωί της Κυριακής.

Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ

Την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει κάθε Κυριακή στο Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή».

Emirates Airlines: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της

Η αεροπορική εταιρία Emirates Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση μερικών πτήσεών της, αλλά και την τροποποίηση της πορείας άλλων πτήσεων, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν σήμερα την επίθεση

H Ιταλία συγκάλεσε σήμερα μία συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση πηγών του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ρώμη.

Η βιντεοκλήση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες (Ευρωπαϊκή ώρα).

Η Ιταλία έχει κατά την τρέχουσα περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της G7.

Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη.

Το Ιράν πρόσθεσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

“ Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χουσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε επίσης, ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε κάθε επίθεση αντιποίνων που θα κάνει το Ισραήλ, κατά συμφερόντων, αξιωματούχων ή πολιτών του Ιράν.

Βίντεο με τους πανηγυρισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο για την επίθεση στο Ισραήλ

WATCH: The Iranian parliament celebrates the Iranian attack on Israel.

from social media pic.twitter.com/Zk9GtWpJbp

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) April 14, 2024

«Μείνετε μακριά»

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 και τον άνοιξε ξανά στις 07:30, σύμφωνα με την αρχή αερολιμένων της χώρας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα -πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ισραήλ- και αύριο Δευτέρα.

«Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και στο κακούργο ισραηλινό καθεστώς» και οι ΗΠΑ «πρέπει να μείνουν μακριά», τόνισε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί λήξασα», ωστόσο «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο λάθος, η ανταπόδοση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή», διεμήνυσε.

Φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», χιλιάδες πολίτες βρήκαν στους δρόμους πόλεων του Ιράν για να πανηγυρίσουν την ιρανική επίθεση.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνιζε πως «το διαβολικό καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Ιορδανία και Λίβανος, χώρες που γειτονεύουν με το Ισραήλ, όπως και το Ιράκ, που γειτονεύει με το Ιράν, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τον εναέριο χώρο τους. Η Αίγυπτος, άλλος γείτονας του Ισραήλ, έθεσε σε συναγερμό την αντιαεροπορική άμυνά της και παρότρυνε όλα τα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε πως στέλνει επιπλέον μαχητικά στην Εγγύς Ανατολή για να αναχαιτίσουν «οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση» αν είναι «απαραίτητο».

Το Παρίσι καταδίκασε την ιρανική επίθεση και το Βερολίνο προειδοποίησε πως μπορεί να βυθίσει όλη την περιοχή «στο χάος».

Ό,τι πιο εξελιγμένο έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι New York Times, ανάμεσα στα drones και τους πυραύλους που εκτόξευσε, το Ιράν χρησιμοποίησε και όπλα που, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν ό,τι πιο εξελιγμένο είχε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το Ισραήλ στους έξι μήνες που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς και τους συμμάχους της στην περιοχή.

«Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος 200 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», συνόψισε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, διευκρινίζοντας πως η επίθεση παραμένει ακόμη «σε εξέλιξη».

«Κάποιοι ιρανικοί πύραυλοι κατέπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ζημιές ήσσονος σημασίας σε στρατιωτική βάση, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αργότερα, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανακοίνωσε πως μια «πρώτη παρτίδα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύτηκε σε στόχους βαθιά μέσα [στο Ισραήλ]». Από την πλευρά του το Ισραήλ διέψευσε πως βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον του. Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη πηγές στον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται drones και πύραυλοι κρουζ.

Η επίθεση, που ονομάστηκε «Ειλικρινής Υπόσχεση» εκτελείται «με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι πάνω από 100 ιρακινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον του.

Το 99% των 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που εξαπέλυσε το Ιράν, καταστράφηκαν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε αναχαιτήσεις drones πάνω από διάφορες περιοχές. Στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ ανέφεραν πως η εναέρια άμυνα λειτούργησε πολύ επιτυχημένα, καταρρίπτοντας δεκάδες drones και πυραύλους. Οι επιτυχημένες επιθέσεις ήταν λίγες και με χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σχεδόν όλες οι αναχαιτίσεις έγιναν με  τα συστήματα πυραύλων David’s Sling ή Arrow

Watch: Israeli defense systems intercept Iranian missiles over the Temple Mount pic.twitter.com/oEebzijEGI

Israel ישראל (@Israel) April 13, 2024

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ένα 10χρονο παιδί σε ένα χωριό Βεδουίνων, κοντά στην πόλη Arad, στα σύνορα με την Ιορδανία, τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση.

Αναχαιτήσεις drones πάνω από τη Βηθλεέμ (πηγή: Reuters)

Πέρα από το Ιράν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και από τους Χούθι της Υεμένης, ενώ και η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτaες από τα υψίπεδα του Γκολάν, με εκρήξεις να ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ. Το IDF ανέφερε ότι περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν.

Ο απόστρατος στρατηγός Amos Yadlin, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι θεωρείται πιθανό  τα drones να είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν έτοιμη να τα καταρρίψει.

To Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία  ανακοίνωσαν πως κλείνουν τους εναέριους χώρους τους. Μάλιστα, η Ιορδανία ανέφερε πως είναι έτοιμη να καταρρίψει όποιο drone μπει παράνομα στον εναέριο χώρο της, με το Ιράν να απειλεί το Αμμάν πως σε περίπτωση που παρέμβει, θα γίνει ο επόμενος στόχος του.  Παρά τις απειλές, η Ιορδανία προχώρησε σε δεκάδες αναχαιτήσεις drones τα οποία παραβίασαν τα σύνορά της.

Σε ετοιμότητα δήλωσε πως βρίσκεται και η Αίγυπτος.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υπόσχεται τη νίκη

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε διάγγελμά του  νωρίτερα το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Επιβεβαίωση και από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ,  ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους αργότερα μέσα στην ημέρα στον Λευκό Οίκο. Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως το Ιράν έχει αρχίσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν νωρίτερα προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία το έχουν πράξει. Και το Ιράκ ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου του και την αναστολή κάθε εναέριας κυκλοφορίας το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Οι κυριότερες αντιδράσεις

Η άνευ προηγουμένου επίθεση την οποία εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, για την οποία συγκλήθηκε και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυροδότησε την έντονη καταδίκη πολλών ηγετών και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις.

ΗΠΑ

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως αμερικανικές δυνάμεις ανεπτυγμένες στην περιοχή κατέρριψαν «δεκάδες» drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές».

Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».

Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Αίγυπτος

Η διπλωματία του Καΐρου κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».

Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως ανέπτυξε βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης «αν ήταν απαραίτητο».

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Γαλλία

Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

Γερμανία

«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Ιταλία

Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καναδάς

«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «δέσμευσή» του υπέρ του Ισραήλ.

Μεξικό

Η μεξικανική διπλωματία εξέφρασε μέσω X την «ανησυχία» της για την επίθεση απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση» που θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» και προκαλούσε «μεγαλύτερη αστάθεια»

Χιλή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Αλβέρτο φαν Κλάβερεν, έκανε λόγο μέσω X για την «ανησυχία» του Σαντιάγο μπροστά «στη σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ σήμερα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Πόλεμος στη Γάζα

Νωρίτερα χθες, οι ειδικές δυνάμεις του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης κυρίευαν πλοίο «συνδεόμενο» με το Ισραήλ, στο οποίο επέβαινε 25μελές πλήρωμα, στα ύδατα του Κόλπου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους, είναι αφοσιωμένος σύμμαχος της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος το οποίο εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου την πιο αιματηρή έφοδο που διαπράχθηκε ποτέ στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό 1.170 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα – ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 33.686 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τον πόλεμο στη μικρή περιοχή που πολιορκεί για πάνω από έξι μήνες και τα 2,4 εκατ. κάτοικοί της απειλούνται να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβιβ

Ιορδανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισράηλ

Keywords
ισραηλ, new york times, λωρίδα της γάζας, emirates airlines, new york, μμε, nbc, ηπα, cbs, οηε, νατο, συμμετοχή, facebook, νέα, emirates, parliament, israel, media, twitter, jerusalem, σχολεια, αιγυπτος, york, times, haaretz, στρατος, arrow, watch, systems, υεμένης, γαλλια, σθεναρά, ελλαδα, σθεναρή, δραση, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, λιβανος, βιντεο, χωρες, βερολινο, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιορδανια, ιραν, ιρακ, ιταλια, μμε, οηε, πλαισιο, ρωμη, τηλεοραση, ωρα, cbs, nbc, times, ακλονητη, αλληλεγγυη, αμυνα, εβδομαδες, βηθλεεμ, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γειτονας, γειτονια, γινει, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διοικητης, δικτυο, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, ειρηνη, εκρηκτικα, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, εταιρια, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υποθεση, ηρεμια, οικο, ομιλια, καναδας, κεφαλαιο, κυβερνηση, κιλα, κρατικο, λαθος, λογο, λωρίδα της γάζας, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μητσοτακης, νατο, νικη, νυχτα, ομαδα, παντα, οικος, παιδι, παιδια, παρισι, περιφερειακο, πηγη, πλοια, πλοιο, πρωι, ριαντ, σαφης, σαββατο, σεναριο, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σθεναρή, συμμετοχή, συρια, σμηνος, υπουργειο υγειας, υεμένης, υπουργειο μεταφορων, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φορα, χαος, χεζμπολαχ, ψυχραιμια, ωρες, arrow, ασφαλεια, data, ειδικες δυναμεις, emirates, emirates airlines, ενωση, ετοιμη, haaretz, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, watch, υπουργειο, israel, jerusalem, κυριακη, λευκο, media, μια φορα, μπροστα, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, parliament, systems, ουασινγκτον, υγειας, ξεκινησε, york
Αναζητήσεις
epithesi-iran-sto-israil-to-thema-theoreitai-lixan-leei-to-iran--anachaitisame-apothisame-tha-kerdisoume-leei-o-netaniachou.htm
Τυχαία Θέματα