Wall Street: Η ανησυχία για τη μετάλλαξη νίκησε την ικανοποίηση για τη συμφωνία στο Κογκρέσο – Πτώση 0,67% για τον Dow Jones

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να καταφέρνουν να ξεχωρίσουν την ώρα που οι επενδυτές έστρεφαν τα βλέμματά τους στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Ο προβληματισμός για την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης στη Βρετανία και άλλες περιοχές προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το μέγεθος και τη διάρκεια των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, κάτι που έχει επίπτωση ειδικά στις μετοχές των αεροπορικών

εταιρειών. Ειδικά μιας και η νέα μετάλλαξη έρχεται σε μια περίοδο που η κινητικότητα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται αυξημένη.

Μόλις χθες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 201.000 νέα κρούσματα, ενώ η Ευρώπη έγινε η πρώτη ήπειρο που ξεπέρασε τους 500.000 νεκρούς. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος μέχρι να μπορέσει η ανθρωπότητα να πει πως άφησε πίσω της την πανδημία.

Πάντως, οι επενδυτές είδαν με ανακούφιση την Δευτέρα τα δύο σώματα του Κογκρέσου να εγκρίνουν το πολυαναμενόμενο συμβιβαστικό σχέδιο των 900 δισ. δολαρίων για την τόνωση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μαζί με την έγκριση του προϋπολογισμό των 1,4 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.

Η έγκριση του σχεδίου, αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν από τη Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή και κύρωσή του από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία, ανακοινώθηκε η τελική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ήταν ελαφρά καλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αυξημένο κατά 33,4% σε ετήσια βάση (προηγούμενη μέτρηση 33,1%).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως οι πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 2,5%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.015,51 μονάδες με απώλειες 0,67%, ενώ ο  S&P 500 στις 3.687,26 μονάδες με πτώση 0,21%. Αντίθετα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 12.807,92 μονάδες με άνοδο 0,51%.

Από τους 11 κλάδους του S&P 500 οι μόνοι που κινήθηκαν σε θετικό έδαφος ήταν αυτοί της πληροφορικής (+0,86%) και του real estate (+0,60%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της ενέργειας (-1,74%).

Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος ενώ 24 έκλεισαν με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Apple (2,79%) μετά  μετά και το ρεπορτάζ του Reuters για τον στόχο της εταιρείας να παρουσιάσει το δικό της αυτο-κινούμενο όχημα μέχρι το 2024, ενώ ακολούθησαν αυτές των Salesforce.com (2,08%) και Microsoft (0,55%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens (-3,44%), Amgen (-2,78%), Goldman Sachs (-2,66%) και Chevron (-2,01%).

Keywords
Τυχαία Θέματα