Go Turkey II

Στα 15,3 δισ. ευρώ ανήλθε στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αυξημένο, τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Και να φανταστεί κανείς, ότι το 2019 δεν είναι καμία σπουδαία χρονιά για την Ευρώπη.

Στα όρια της ύφεσης η Γερμανία, στον αέρα οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας, εκλογές

και απειλές για καθαρό Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, οικονομικές δυσκολίες στην Βόρεια Ευρώπη και μία Τουρκία σε οικονομικό σπαραγμό, με ανεξάντλητες προσφυγικές ροές από τα παράλια της Μικρασίας προς τα Ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση – αξιολόγηση του έργου του από τον πρωθυπουργό, δικαίως δήλωσε ότι το παιχνίδι γύρισε στο δεύτερο εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, είναι πρωτοφανής η διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας. Κάθε φορά, για παράδειγμα, που ανανεώνεται γνωστή σελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται διαφήμιση της γείτονος με «βιντεάκια» που προβάλλουν τις φυσικές ομορφιές της Τουρκίας. Go Turkey, είναι το σύνθημα και δείχνει καλλίπυγους αιθέριες υπάρξεις να κάνουν καταδύσεις στα γαλαζοπράσινα νερά της απέναντι ακτής του Αιγαίου ή να πετούν με ανεμόπτερο πάνω από τις σπηλιές της Καππαδοκίας ή ακόμα – ακόμα να δοκιμάζουν μες στα χαμόγελα παγωτό από κάποιον πλανόδιο «παγωτατζή», για να μην πούμε για το clubbing στις όχθες του Μαρμαρά…

Αυτή η «φιλήσυχη» χώρα λοιπόν, απειλεί να βγάλει τα σεισμογραφικά της σκάφη στο Αιγαίο, καταπλέοντας νοτίως του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων.

Το θερμό επεισόδιο βρίσκεται πραγματικά πολύ κοντά, ακούγοντας τους Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι χρειαστεί.

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο απρόβλεπτος σουλτάνος απέναντι, δεν τα έχει ζυγίσει καλά τα πράγματα. Η οικονομία του είναι γνωστό ότι εξαρτάται από το πώς θα ξυπνήσει ο Τραμπ. Το φαραωνικό έργο που θέλει να κάνει στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας μία ακόμα διώρυγα δυτικά της Πόλης που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με τον Μαρμαρά, έχει υπολογιστεί στα 15 δισ. δολ., όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα του κατέρρευσαν σε περίπου 4 δις. ευρώ πέρσι και με τη λίρα να αξίζει όσο επτά δολάρια…

Τράπεζες δεν θα έρθουν εύκολα να τον χρηματοδοτήσουν. Ειδικά, μετά τον τραχανά που έχει απλώσει στη Συρία, την Λιβύη, στην Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα στην Κρήτη, υπογράφοντας «μυθικές» συμφωνίες περί οριοθέτησης ΑΟΖ με την καταρρέουσα κυβέρνηση Σάρατζ, στην Τρίπολη. Άλλωστε, ο Χαφτάρ μια γκαζιά έχει την κατάληψη της Τρίπολης στη Λιβύη, μετά το σήμα που πήρε από το Βερολίνο. Καμία ξένη δύναμη, ήταν το συμπέρασμα της συνόδου στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή. Δηλαδή, ούτε η Τουρκία. Άρα, Χαφτάρ πάρε τα’ όπλο σου…

Κατανοητός ο λόγος της εσπευσμένης αναχώρησης του Σουλτάνου από την σύνοδο του Βερολίνου, αλλά σοβαρά και τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και τη χώρα του.

Πάντως, οι tour operators ομιλούν για μία ακόμα καταπληκτική χρονιά στον Ελληνικό τουρισμό και φέτος…

Keywords
Τυχαία Θέματα