Eurobank: Πέντε αναλυτές βλέπουν περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα στην τιμή της μετοχής

10:40 8/3/2024 - Πηγή: Mononews

Συντηρητικές θεωρούν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις της Eurobank αναφορικά με τους στόχους για τα έτη 2024-2026 και εκτιμούν ότι η τράπεζα θα πετύχει υψηλότερα μεγέθη τα επόμενα έτη.

Η αγορά φαίνεται να υποεκτιμά τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, ενώ η αποτίμηση της τράπεζας

είναι ελκυστική. Είναι ιδιαίτερα πιθανό, οι αναλυτές να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων και τιμών στόχων ανοδικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η J.P. Morgan και ο Mehmet Sevim επισημαίνει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου ύψους 340 εκατ. ήταν 13% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, με το NII 2% υψηλότερα, τις αμοιβές 1% υψηλότερα και το κόστος και οι προβλέψεις σύμφωνα με το consensus. Ο δείκτης NPE υποχώρησε κατά 1,5% τριμηνιαίως σε 3,5% (έναντι 4,8% κατά το consensus).

Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της JPM για το νέο έτος (μαζί με την Πειραιώς), κυρίως λόγω της προσαύξησης της αξίας από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, με τιμή στόχο στα 2,40 ευρώ. Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 60 μ.β. τριμηνιαίως σε 17%. Η νέα μεσοπρόθεσμη καθοδήγηση της διοίκησης προβλέπει τα βασικά λειτουργικά κέρδη σε περίπου 1,6 δισ. στο 2026, 2% πάνω από τις εκτιμήσεις της JPM, με τον δείκτη ROTE στο 13% και τον δείκτη πληρωμών μερισμάτων στο 50% περίπου και το δείκτη CET1 πάνω από 17%.

Η νέα καθοδήγηση αντανακλά την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, αν και οι παραδοχές φαίνονται συντηρητικές. Οι μετοχές έχουν πάει καλά, με άνοδο 18% φέτος αλλά παραμένουμε 8% πάνω από το consensus στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο 2025, με τον δείκτη P/E της Eurobank στο 2025 στις 6 φορές έναντι 6,2 φορές κατά μέσο όρο για τις ελληνικές ομοειδείς εταιρείες, το οποίο θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται. Το προγραμματισμένο μέρισμα περίπου 0,09 ευρώ από τα κέρδη του 2023 (29% πληρωμή) είναι το κλειδί που πρέπει να παρακολουθήσουμε, βραχυπρόθεσμα.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso θεωρούν ότι οικειοθελώς η Eurobank θέτει χαμηλά τον πήχη για τους στόχους των ετών 2024-2026 και η τιμή στόχος που έχει για τη μετοχή είναι τα 2,4 ευρώ, με σύσταση αγορά.

Τα μεγέθη της Eurobank για το δ΄ τρίμηνο ήρθαν ισχυρότερα του αναμενόμενου, με τα υποκείμενα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν το consensus κατά 13%, αν και τα -180 εκατ. των έκτακτων δαπανών θόλωσαν την τελική εικόνα. Οι βασικές τάσεις παρέμειναν ενθαρρυντικές (ιδίως στα βασικά έσοδα, αλλά και στο κόστος).

To σημαντικότερο στοιχείο ήταν οι νέοι στόχοι της Eurobank για το 2024-2026, οι οποίοι συνεπάγονται θετικές τάσεις, αλλά εξακολουθούν να φαίνονται υπερβολικά συντηρητικοί, κατά την άποψή τους, ιδίως όσον αφορά τις παραδοχές που έχουν ληφθεί για τη συνεισφορά της Ελληνικής Τράπεζας (μόλις αυτή ενοποιηθεί).

Δεν αναμένεται ότι αυτό θα ληφθεί αρνητικά από τις αγορές, καθώς η τράπεζα έχει ήδη προβλέψει πού θα μπορούσε να υπάρξει αξιοσημείωτη δυναμική ανόδου μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η Jefferies και ο Alex Demetriou, αναφορικά με τις προοπτικές, βλέπουν ότι η Eurobank υιοθετεί μια συντηρητική προσέγγιση με την αναβάθμιση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των δανείων για παράδειγμα), και παρά το γεγονός αυτό οι προβλέψεις για τα βασικά λειτουργικά κέρδη του 2024 και 2026 εξακολουθούν να είναι 10% και 17% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η νέα καθοδήγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-26 έχει αναμενόμενα βασικά λειτουργικά κέρδη ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 2026. Η εταιρεία δεν παρέχει ρητά καθοδήγηση για το 2025. Για την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank έχει υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση για οποιαδήποτε συνεισφορά της Ελληνικής Τράπεζας στο τρέχον επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Συγκεκριμένα δεν αναμένουν συνέργειες κόστους ή εσόδων, υποθέτουν στατικό ισολογισμό χωρίς ανάπτυξη σε σχέση με το τριετές πλάνο και ότι το ποσοστό συμμετοχής παραμένει στο 55,3%. Η Ελληνική Τράπεζα θα ενοποιηθεί στο γ΄ τρίμηνο φέτος. Η τιμή στόχος είναι τα 2,25 ευρώ με σύσταση αγοράς.

H Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης, σε σχέση με τη διανομή μερίσματος, εξηγεί ότι η διοίκηση διευκρίνισε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι η διανομή μερίσματος από τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2023 θα είναι τουλάχιστον 25% ή 0,09 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών και συνεπάγεται μεικτή μερισματική απόδοση 4,7%.

Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια της τράπεζας, με τον δείκτη FL CET1 αναμένεται να ξεπεράσουν το 17% το 2026, δημιουργώντας ένα υπερβάλλον κεφάλαιο 250 μ.β. πάνω από το στόχο της διοίκησης για 14,5% που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στις βασικές αγορές του ομίλου (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία) καθώς και για την επιβράβευση των μετόχων. Το DTC αναμένεται να μειωθεί στο 36% του CET1 το 2024, στο 31% το 2025 και στο 28% το 2026 από 44% το 2023.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, η τράπεζα θα δημιουργήσει πλεόνασμα κεφαλαίων άνω των 250 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στις βασικές αγορές του ομίλου (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία), καθώς και για την επιβράβευση των μετόχων. Όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank θα προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά αμέσως μετά τις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της ΕΚΤ. Στόχος τους είναι η αύξηση του ποσοστού πάνω από το 55,3% και η συγχώνευση της Ελληνικής με την Eurobank Κύπρου.

Τέλος, εκτιμούν ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας που θα χρησιμοποιούν, θα ενισχύεται το NII της κατά 20-25 εκατ. ευρώ. “Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση αγοράς και μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, θα αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις και την τιμή στόχο”, καταλήγει ο αναλυτής.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή και ο επικεφαλής ανάλυσης Αλέξανδρος Μπουλουγούρης επισημαίνουν ότι συνολικά, η Eurobank αναμένει βασικά λειτουργικά κέρδη περίπου 1,6 δισ. ευρώ έως το 2026, υποβοηθούμενη από την εξαγορά του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και της BNP Personal Finance Bulgaria. Η Eurobank αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝII) θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2023, με τα πρόσθετα NII να προέρχονται κυρίως από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Μελλοντικά η διοίκηση αναμένει ότι ο δείκτης FL CET1 θα παραμείνει πάνω από 17%, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από την εφαρμογή της Βασιλείας IV (-60 μ.β.) και τη συναλλαγή της Ελληνικής Τράπεζας (περίπου +80 μ.β.). Ωστόσο, κατά την περίοδο 2024-26 η τράπεζα αναμένει οργανική δημιουργία κεφαλαίων της τάξης των 250 μ.β., η οποία (εκτός από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές) θα χρηματοδοτήσει την αύξηση των δανείων και την ανταμοιβή των μετόχων (σε μετρητά ή/και επαναγορά μετοχών).

Από τα καθαρά κέρδη του 2023, η Euroxx εκτιμά ότι το μέρισμα θα είναι 0,09 ευρώ περίπου. Ο δείκτης πληρωμών θα αυξηθεί σταδιακά στο 50% έως το 2026. Η μερισματική απόδοση από τα καθαρά κέρδη του 2023 είναι περίπου 4,7% και φτάνει το 8% – 9% μέχρι το 2026. Με βάση τις προβλέψεις για το 2026, οι μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη P/E 5,7 φορές, δείκτη P/TBV 0,7 φορές και μερισματική απόδοση 8-9%. Η Euroxx θεωρεί ότι αυτό είναι φθηνό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και παραμένει αγοραστής.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank – Alpha Bank: Οι νέοι στόχοι, τα μερίσματα και ο πήχης της κερδοφορίας που μπαίνει ψηλά

Φωκίων Καραβίας: Τον Μάιο οι αποφάσεις για το μέρισμα – Κοιτάζουμε αγορές του εξωτερικού

Eurobank: Στα 1,14 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2023 – Μέρισμα το 25% των κερδών

Keywords
Τυχαία Θέματα