Δηλώσεις Πάουελ και μάκρο έδωσαν ώθηση στις ασιατικές αγορές

10:38 8/3/2024 - Πηγή: Reporter

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (8/3), μετά τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ που άφησε να εννοηθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι πολύ μακρινές εάν η πορεία του πληθωρισμού στηρίξει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζών

της Γερουσίας, ο Πάουελ δεν πρόσφερε ακριβές χρονοδιάγραμμα για μειώσεις επιτοκίων, αλλά σημείωσε ότι θα μειωθούν σύντομα.

«Περιμένουμε να γίνουμε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στο 2%. Όταν αποκτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη - και δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτήν - θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να υποχωρούμε από το επίπεδο του περιορισμού», είπε ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 7.847 μονάδων.

Στις ΗΠΑ, τόσο ο S&P 500, όσο και ο Nasdaq εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι ελπίδες για χαλάρωση του πληθωρισμού και τα κέρδη στον τομέα της τεχνολογίας βοήθησαν την ανάκαμψη της Wall Street στα μέσα της εβδομάδας.

Και οι δύο δείκτες σημείωσαν υψηλά όλων των εποχών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε επίσης ρεκόρ κλεισίματος.

Στα μάκρο, οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 16,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας την Παρασκευή.

Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3,16 εκατομμύρια ή 57,1% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 21,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά το δίμηνο αυξήθηκαν 18,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με βραδύτερο ρυθμό από το 20,8% το 2023.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο, με επικεφαλής τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και των χρηματοοικονομικών, αφού η πόλη ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλεια που προτείνει ποινές έως και ισόβια κάθειρξη για αδικήματα όπως η εξέγερση και η προδοσία.

Άλλα εγκλήματα που θα επιφέρουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης περιλαμβάνουν επίσης την υποκίνηση μέλους των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σε ανταρσία, καθώς και τη συμπαιγνία με εξωτερικές δυνάμεις για να βλάψουν ή να αποδυναμώσουν τις δημόσιες υποδομές για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Το προσχέδιο του άρθρου 23 πρότεινε επίσης ποινή φυλάκισης 20 ετών για κατασκοπεία και 10 χρόνια για αδικήματα που σχετίζονται με κρατικά μυστικά.

Το ιαπωνικό γιεν συνέχισε να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μια μέρα μετά το υψηλό του μήνα.

Το γιεν έφτασε στα 147,57 την Παρασκευή, το ισχυρότερο επίπεδό του από την 1η Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της Ιαπωνίας, UA Zensen, φέρεται να είπε ότι οι εργοδότες συμφώνησαν να αυξήσουν τους μισθούς κατά 6,7% για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Οι υψηλότεροι μισθοί αποτελούν προϋπόθεση για να αρχίσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώνει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και σε ισχυρότερο γιεν.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία με δύο ή περισσότερα άτομα μειώθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Πρόκειται για πτώση για 11ο συνεχόμενο μήνα. Η ένδειξη ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη από την πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 4,3%.

Σε μηνιαία βάση, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 2,1%, έναντι εκτίμησης σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,4%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,25% κλείνοντας στις 39.699 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,80% στις 16.360 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 3.046,02 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,10% στις 9.369,05 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 1,24% στις 2.680,35 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.847 μονάδες, κερδίζοντας 1,07%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #Kospi #Nikkei #ιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα