Currys: Ο κύβος ερρίφθη για την Κωτσόβολος – Πότε ολοκληρώνεται η πώληση στη ΔΕΗ

11:39 8/3/2024 - Πηγή: Mononews

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών Currys, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας, μετά τη λήψη της σχετικής έγκρισης από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Η βρετανική εταιρεία επισημαίνει ότι Επιτροπή Ανταγωνισμού

ενέκρινε πρόσφατα την εξαγορά της αλυσίδας από τη ΔΕΗ.

Όπως σημειώνει η Currys, τα καθαρά έσοδα σε μετρητά από τη συναλλαγή αναμένεται να ανέλθουν σε 156 εκατ. λίρες (179 εκατ. ευρώ), επισημαίνοντας ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους της.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Κωτσόβολος Η ΔΕΗ Α.Ε. («ΔΕΗ»), σε συνέχεια της από 3.11.2023 ανακοίνωσής της, ανακοινώνει ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε στις 5.3.2024 τη συμφωνία της ΔΕΗ με την Currysplc για την εξαγορά της Κωτσόβολος (Dixons South- EastEurope).

Η έγκριση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι προσφορές για την Currys

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η Currys απέρριψε προσφορά ύψους 757 εκατ. λιρών από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Elliott Advisors, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη ενημέρωση από τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ελληνικής αλυσίδας, σύμφωνα με το Reuters.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ορίσει την 16η Μαρτίου και την 18η Μαρτίου ως προθεσμίες για την Elliott και την JD.com, αντίστοιχα, για την υποβολή οριστικής προσφοράς για την Currys.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η η Currys ανέφερε μειωμένες πωλήσεις κατά 3%, για την περίοδο των εορτών.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψη κερδών της για το έτος, με γνώμονα τις περικοπές δαπανών και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε ορισμένες από τις υπηρεσίες της.

Εκτός από τα καταστήματα Currys στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, στην Curry’s ανήκει από το 1999 και η επωνυμία Elkjøp, η οποία δραστηριοποιείται στις σκανδιναβικές χώρες.

Οι φήμες ότι η Elliott θα μπορούσε να επιστρέψει με μεγαλύτερη προσφορά, οδήγησαν σε ένα φρενήρες ράλι της μετοχής της βρετανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτιμώμενη προσφορά της JD.com θα κινηθεί στις 75 λίρες ανά μετοχή, μία τιμή που απέχει αρκετά από την κορύφωση της τιμής της μετοχής της τον Απρίλιο του 2021, στις 159,2 λίρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Alex Baldock, ο οποίος εντάχθηκε στη εταιρεία το 2018, έχει ως στόχο την ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία πουλά ηλεκτρικά είδη στο διαδίκτυο και στα 815 καταστήματά της σε οκτώ χώρες.

Κινητικότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Σε αυτό το κλίμα, το παράδειγμα της Currys έστρεψε το ενδιαφέρον της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg, στις φθηνές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών, μία ευκαιρία για μεγάλους ομίλους και εταιρείες να επεκταθούν εξαγοράζοντας μικρότερους παίκτες.

Κατά την πανδημία οι εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στα ηλεκτρονικά προϊόντα, είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται.

Δεν κατάφεραν όμως να διατηρήσουν έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στα κέρδη τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε αυξήσεις επιτοκίων και οι καταναλωτές άρχισαν να περιορίζουν τα έξοδά τους, προσαρμοζόμενοι στο υψηλό κόστος ζωής.

Αν και το 2023 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές για τα deals τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, υπήρχε ενδιαφέρον για εξαγορές.

Η Hotel Chocolat Group εξαγοράστηκε από την Mars τον περασμένο μήνα, ενώ υπήρξαν συζητήσεις για συγχώνευση ή εξαγορά εταιρειών, όπως το διαδικτυακό κατάστημα ρούχων ASOS, το παντοπωλείο Ocado Group και η εταιρεία λιανικής πώλησης ποδηλάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων Halfords Group.

Οι διεργασίες είναι έντονες στην JD, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Manager Magazin ήδη από το Νοέμβριο εξέταζε το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στη γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Ceconomy.

Διαβάστε επίσης: 

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Currys: Το ενδιαφέρον από μνηστήρες πυροδοτεί σενάρια για νέες εξαγορές σε ευρωπαϊκές εταιρείες

Currys: Προσφορά για την μητρική της Κωτσόβολος εξετάζει η JD.com

Keywords
Τυχαία Θέματα