Πού οφείλεται η ραγδαία άνοδος των τιμών εν μέσω πανδημίας; 20% αύξηση στα τρόφιμα, 45% στα έλαια και 30% στα βασικά μέταλλα

γράφει η Δήμητρα Μανιφάβα στην «Καθημερινή»:

Η ξαφνική και μεγάλη αύξηση της ζήτησης μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο από τους τελευταίους μήνες του 2020, χωρίς ωστόσο να έχει επανέλθει πλήρως η παραγωγή στα προ του κορονοϊού επίπεδα, κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπου είναι εγκατεστημένες μεγάλες παραγωγικές μονάδες, είναι ο κυριότερος λόγος για το ράλι ανόδου των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι μικρότερες από τις αναμενόμενες σοδειές σε βασικά αγροτικά προϊόντα στις ΗΠΑ

και στην Νότια Αμερική, όπως είναι για παράδειγμα η σόγια και το καλαμπόκι, την ώρα που η ζήτηση από την Κίνα για αυτά τα προϊόντα είναι πολύ μεγάλη. Ο λόγος για την αύξηση της ζήτησης σε σόγια και καλαμπόκι;

Η Κίνα βρίσκεται σε φάση επανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου της σε χοίρους, μετά τις τεράστιες απώλειες που είχε το 2019 από την εκδήλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών από του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beveage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε έναν μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 έφτασε σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι τιμές των βασικών μετάλλων κατέγραψαν αύξηση 30% τον Φεβρουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε κατά 30%, των σιδηρομεταλλευμάτων κατά 35%, ενώ η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδήγησε σε αύξηση των τιμών του κοβαλτίου και του νικελίου, τα οποία χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των οχημάτων αυτών.

Ο δείκτης μετάλλων του ΔΝΤ προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 31% το 2021 και θα υποχωρήσει το 2022 κατά 4,5%. Ωστόσο, όπως το ίδιο το ΔΝΤ σημειώνει, η ακρίβεια των προβλέψεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα επανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, καθώς και από πιθανές νέες διαταραχές λόγω της πανδημίας.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΔΝΤ ενισχύθηκε κατά 20%, με τις τιμές στα φυτικά έλαια να αυξάνονται κατά 45% και στα δημητριακά κατά 41%. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των δημητριακών -κυρίως του καλαμποκιού- και της σόγιας επηρεάζει το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών και στην Ελλάδα. Το τελευταίο επηρεάστηκε και από την μειωμένη παραγωγή δημητριακών κατά 44% στη Ρουμανία το 2020 σε σχέση με το 2019, χώρα από την οποία η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες.

Αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Πού οφείλεται η ραγδαία άνοδος των τιμών εν μέσω πανδημίας; 20% αύξηση στα τρόφιμα, 45% στα έλαια και 30% στα βασικά μέταλλα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα