Κ.Αρβανίτης: Γιατί καταψηφίσαμε το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Κ.Αρβανίτης: Γιατί καταψηφίσαμε το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τα σημεία αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, παραθέτει ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ερμηνεύοντας την αρνητική θέση που πήρε το κόμμα του κατά την ψήφιση του Νέου Συμφώνου.

https://www.youtube.com/shorts/0GNmf4UsY1M?feature=share

Ο

κ. Αρβανίτης σημειώνει μεταξύ άλλων:

-Το τελικό κείμενο του Συμφώνου, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών, είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω σε σχέση με αυτό που στείλαμε στον Τρίλογο - στις διαπραγματεύσεις δηλαδή μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επιτροπής και Συμβουλίου - το οποίο ήταν ένα προοδευτικό, ανθρώπινο κείμενο.

-Πιο συγκεκριμένα, το Νέο Σύμφωνο, περιστέλλει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, στερώντας τους  σε πολλές περιπτώσεις το δικαίωμα μετεγκατάστασης σε τρίτη χώρα, όπου έχουν συγγενείς.

-Το Νέο Σύμφωνο επιφυλάσσει αντίστοιχη έλλειψη αλληλεγγύης και για τις ίδιες τις χώρες πρώτης υποδοχής. Εμείς, από την πρώτη στιγμή παλέψαμε για υποχρεωτική, αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το Σύμφωνό όμως που εγκρίθηκε εχτές, μετατρέπει την μετεγκατάσταση σε εθελοντική, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της χώρας μας, μαζί με τις άλλες χώρες υποδοχής, σε απέραντα ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο, τα οποία θα χρηματοδοτούν «με το κεφάλι» οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

-Ταυτόχρονα, νομοθετούνται όροι παρέκκλισης και εξαιρέσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμα στο άσυλο και τη διεθνή προστασία, σε περιπτώσεις «κρίσης» ή «ανωτέρας βίας», η αναγνώριση της οποίας επαφίεται στα κράτη μέλη και έτσι προσφέρεται για πολιτική εργαλειοποίηση.

-Ένα από τα περισσότερο προβληματικά σημεία του Νέου Συμφώνου είναι η δημιουργία «γκρίζων ζωνών δικαίου» στην επικράτεια των κρατών μελών όπου θα διενεργούνταν ο έλεγχος, ενώ τα άτομα που υπόκεινται σε αυτόν δεν θα θεωρείται ότι έχουν εισέλθει στην επικράτεια, δημιουργώντας διατάξεις που στην πράξη θεσπίζουν τη συστηματική κράτηση των ελεγχόμενων.

-Τα παραπάνω μπορεί να είναι τα σημαντικότερα στοιχεία του Νέου Συμφώνου, η λίστα όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητική. Δεν αναφερθήκαμε εκτενώς στην προβληματική και πέραν από αναγνωρισμένες δικλείδες ασφαλείας διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των προσφύγων/μεταναστών, στον ορισμού του ορίου για τη λήψη βιομετρικών δεδομένων στα έξι έτη ή στην επικίνδυνη δυνατότητα που δίνεται στα κράτη-μέλη να διατηρούν δικές τους λίστες για το ποιες τρίτες χώρες συνιστούν ασφαλείς προορισμούς για αναγκαστικούς επαναπατρισμούς.

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις χθεσινές διαμαρτυρίες μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, στις Βρυξέλλες, την ώρα που το Σύμφωνο, το οποίο χαρακτηρίζει «κατάπτυστο», ψηφιζόταν.

The post Κ.Αρβανίτης: Γιατί καταψηφίσαμε το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κ Αρβανίτης, Νέο Σύμφωνο, Μετανάστευση, Άσυλο,k arvanitis, neo symfono, metanastefsi, asylo