Καίγονται δάση και 1,2 δις ευρώ! Πανάκριβα πληρώνει η χώρα την καταστροφική πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Η αδυναμία ή η ανικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών κοστίζει πρώτα απ΄  όλα ανθρώπινες ζωές ,καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και  χρήμα. Η ανείπωτη καταστροφή επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα...Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS) – περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα και αυτό συνεπάγεται ένα κόστος τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.Το νούμερο αυτό βασίζεται σε εκθέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, στις οποίες ανέτρεξε ο καθηγητής
ΕΜΠ, δρ. Χάρης Δούκας, μιλώντας στη«Ναυτεμπορική», σύμφωνα με τις οποίες την περίοδο 2000-2017 κάηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 85 εκατ. στρέμματα και οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 54 δισ. ευρώ.Τα νούμερα αυτά συνεπάγονται ένα μέσο κόστος λόγω πυρκαγιών περίπου 650 ευρώ ανά στρέμμα με τιμές του 2017. Αν υπολογίσουμε και τη συσωρευτική επιβάρυνση του πληθωρισμού το κόστος διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ.Στο κόστος αυτό, σύμφωνα με τον Χάρη Δουκα, δεν περιλαμβάνεται το κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών.Όπως εξήγησε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει σε λειτουργία το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και σύμφωνα με αυτό το κόστος για έναν τόνο είναι περίπου 90 ευρώ. Αυτό σημαίνει άλλα 1.000 ευρώ δυνητικό κόστος ανά στρέμμα λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις πυρκαγιές.Μέχρι στιγμής η έκταση της χώρας που έχει επηρεαστεί από τις φετινές φωτιές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας (βάσει των καταγραφών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές).Το 2007 με (μεταξύ άλλων) τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, κάηκαν 2.690.000 στρέμματα γης, 63 συνάνθρωποί μας, περισσότερες από 1.500 κατοικίες, 4,5 εκατ. ελαιόδεντρα, καθώς και 60.000 αιγοπρόβατα.Βάσει της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας (Ιούνιος 2011) υπό τον τίτλο «Οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής στα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας», η συνολική άμεση υλική ζημιά προσέγγισε τότε το 1 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό τα χρόνια που μεσολάβησαν, ο υπολογισμός αυτός προσεγγίζει τον προαναφερόμενο για τις φετινές χρονιές.Η ίδια μελέτη εκτιμούσε επίσης το συνολικό κόστος κατάσβεσης και ζημιών από πυρκαγιές (το 2011 πάντα) σε περισσότερο από 400 εκατ. ετησίως και σημείωνε ότι με την αναμενόμενη κλιματική μεταβολή θα αυξηθεί έως και 80 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά προφανώς έχουν ξεπεραστεί και αναφέρονται ενδεικτικά, ελλείψει άλλων διαθέσιμων στοιχείων.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 16 ετών, όπως πλέον καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία. Και οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ακόμη.Η χώρα εμφανίζεται «γυμνή» απέναντι στις φυσικές καταστροφές και η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αποδεικνύει. Με τη γλώσσα των αριθμών, φέτος είχαμε στην Ελλάδα 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά ταυτόχρονα καταγράφηκε αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά… 195%!Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης κατέρρευσε παταγωδώς, ενώ οι διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας» διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.

The post Καίγονται δάση και 1,2 δις ευρώ! Πανάκριβα πληρώνει η χώρα την καταστροφική πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα