Η αντίφαση οικολογίας – κέρδους, οι φωτιές, οι θάνατοι και οι απίθανες κυβερνητικές δικαιολογίες-Ν.Στραβελάκης

Φωτογραφία ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΓράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑΚείμενο από το academia.edu 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο απολογισμός των πυρκαγιών που κατακαίουν τη χώρα κοντά δύο μήνες είναι: 35 νεκροί, 470.000 στρέμματα στρέμματα καμμένων εκτάσεων και σημαντικές ζημιές σε περιουσίες συμπεριλαμβανόμενης και της καταστροφής των εγκαταστάσεων και πολεμικού υλικού στην 111 πτέρυγα μάχης της πολεμικής αεροπορίας.

Το επιχείρημα που ακούγεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι βασικός λόγος για την έξαρση

των πυρκαγιών είναι η κλιματική αλλαγή. Απόδειξη κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι οι μεγάλες φωτιές που κατακαίουν τον πλανήτη από τη Σιβηρία μέχρι τη Χαβάη. Ο πυρήνας του επιχειρήματος είναι ως συνήθως επικοινωνιακός. Θέλει να πει ότι δεν είμαστε και τόσο χάλια αφού και οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Καναδοί δεν μπορούν αν αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Μάλιστα με αφορμή τη πολύνεκρη πυρκαγιά στη Χαβάη επιχειρείται ένα νέο χυδαίο ισοζύγιο αίματος για να βγει λάδι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Καίγεται κόσμος στη Χαβάι και μάλιστα περισσότεροι άρα δεν τρέχει τίποτα που καίγονται και εδώ.

Όπως έχω ξαναπεί ,οι φωτιές σε δασικές εκτάσεις του πλανήτη δεν έχουν σύγκριση με τις φωτιές στη χώρα μας. Στο εξωτερικό μιλάμε για πυρκαγιές σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένου δάσους και όχι πυρκαγιές σε πριορισμένες δασικές εκτάσεις στην Ελληνική ενδοχώρα και τα νησιά που μπορούν να περιοριστούν αν η πυροσβεστική έχει τη στοιχειώδη ανθρωποδύναμη και μέσα.

Παρόλα αυτά η κλιματική αλλαγή σίγουρα έχει παίξει ρόλο στην έξαρση των πυρκαγιών όμως τα σχέδια αντιμετώπισής της αναδεικνύουν την αντίφαση ανάμεσα στην οικολογία και το κέρδος. Η πολιτική της απεξάρτησης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα είναι η βάση της «οικολογικής» πολιτικής των κυβερνήσεων στην ΕΕ αλλά και των περισσότερων χωρών. Δισσεκατομμύρια ρέουν από τους κρατικούς προυπολογισμούς και τα ειδικά ταμεία όπως το Ευρωπαικό Ταμείο Ανεθκτικότητας και Ανάπτυξης σε ιδιωτικές ετιαρείες επιδοτώντας την κατασκευή και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Όμως την ίδια ώρα οι υποδομές αποτροπής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όπως η πυρόσβεση δεν τυγχάνουν ανάλογης υποστήριξης από το κράτος. Είδικά για την Ευρωπαική Ένωση οι κρατικές δαπάνες ενίσχυσης των υποδομών εμπίπτουν πλέον στο κόφτη της αύξησης των δημοσίων δαπανών 2,5% ετησίως. Για χώρες όπως η Ελλάδα που ζουν υπό το κράτος των δημοσιονομικών περιορισμών τη τελευταία δεκαπενταετία, με εξαίρεση το διαστημα 2020-2022, αυτό σημαίνει την ουσιαστική αποψίλωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Αυτό ζήσαμε στη φετινή τραγωδία όταν στις 25 Ιουλίου το πυροσβεστικό Canadair κατασκευής 1974 κατέπεσε στη Κάρυστο οδηγώντας στο θάνατο το κυβερνήτη σμηναγό Χρήστο Μουλά και το συγκυβερνήτη ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη. Αντίστοιχη είναι η αποδυνάμωση της ανθρωποδύναμης του πυροσβεστικού σώματος που χάνει περίπου 500 άτομα το χρόνο στη συνταξιοδότηση.

Ο λόγος αυτής της αντιφατικής και ανορθολογικής κατανομής των πόρων δεν είναι άλλος από το κέρδος. Οι επιδοτήσεις ιδιωτών για φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα θα κάνουν πολλούς πλούσιους, ενώ η στελέχωση της πυροσβεστικής και η αγορά πυροσβεστικών μέσων δεν έχουν ανάλογη απόδοση. Γι αυτό και η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις ανάλογες προσλήψεις και παραγγελίες παρόλο που από το 2020 έως το 2022 όταν δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα επιτόκια των ομολόγων ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Όμως οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι φωτιές δεν μπαίνουν τυχαία. Θεωρούν ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα της μετατροπής καμμένων δασικών εκτάσεων σε περιοχές εγκατάστασης «πάρκων» εναλλακτικής ενέργειας εξασφαλίζοντας έτσι πολύ χαμηλό κόστος γης για τους «επενδυτές». Αυτές τις αντιφάσεις παράγει ο καπιταλισμός. Καταστρέφουμε το περιβάλλον για να βάλουμε αιολικά ώστε να σώσουμε το πλανήτη από την υπερθέρμανση. Βέβαια στο ενδιάμεσο κάποιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και κάποιοι άλλοι θα βρεθούν να χρωστάνε περισσότερα.

Η νεοκλασική οικονομική θεωρία παραδέχεται ότι το περιβάλλον είναι από τους τομείς που η αγορά αποτυγχάνει. Δηλαδή, ότι το κυνήγι του ατομικού κέρδους σε αυτό το κλάδο δεν οδηγεί σε αποτελεσματική κατανομή των παραγωγικών πόρων και μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Όταν βγήκαν τα πρώτα επιστημονικά άρθρα με αυτή την επιχειρηματολογία ούτε οι υποψιασμένοι δεν κατάλαβαν ότι αυτό που θα γινόταν τελικά θα ήταν ένα μεγάλο φαγοπότι ημετέρων. Το τραγικό είναι ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε μια ακόμη ποιο ανορθολογική κατανομή των πόρων που έχει αφήσει ανθρώπους, δάση και περιουσίες στο έλεος της φωτιάς.     

The post Η αντίφαση οικολογίας –  κέρδους, οι φωτιές, οι θάνατοι και οι απίθανες κυβερνητικές δικαιολογίες-Ν.Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα