«Ειρηνευτικές Αποστολές και Ειρήνη. Νομικό πλαίσιο και Εμπειρίες»-Το βίντεο της Ημερίδας της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΡ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΡ.), διοργάνωσε  ημερίδα με τίτλο «Ειρηνευτικές Αποστολές και Ειρήνη. Νομικό πλαίσιο και Εμπειρίες» , στην Τρίπολη Αρκαδίας, στη μνήμη του Αντιπτεράρχου (Ι) Μιχαήλ – Μάριου Τουρούτσικα».Εισηγητές ήταν οιο Πρέσβης επί τιμή κ. Πέτρος Μαυροειδής,ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Αργυράκης, με διεθνή δημοσιογραφική παρουσία,ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Κωνσταντίνος Φαρμακίδης για εισήγηση με θέμα «Ius post bellum. Αρχές και εφαρμογή του
διεθνούς δικαίου στις ειρηνευτικές διαδικασίες»,ο Υπτχος (Ι) ε.α. κ. Δημήτριος Παντελάτος, επίτιμο μέλος της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΡ., με εισήγηση με θέμα «Από τους Ταλιμπάν στο ΝΑΤΟ και τούμπαλιν» .

Από τους εισηγητές προέκυψε ότι οι Ειρηνευτικές αποστολές, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αποστολές διασφάλισης της τάξης, οι ανθρωπιστικές αποστολές, και άλλες, κυρίως υπό τις αποφάσεις και την αιγίδα του ΟΗΕ είναι απολύτως αναγκαίες. Ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, και τις τελευταίες δεκαετίες με πολύ βίαιο τρόπο.

Πλέον, οι πόλεμοι με την εμπλοκή ανοικτή ή έμμεση των μεγάλων δυνάμεων, οι σφαγές άμαχου πληθυσμού, η πείνα και η εξαθλίωση, όχι μόνο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι ειρηνευτικές αποστολές, όμως, έτσι όπως εξιστορήθηκαν από το πάνελ, γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται, έχοντας μηδαμινή αξία. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αν και διαπράττονται σφαγές, ή είναι οφθαλμοφανής ο κίνδυνος διατάραξης των περιφερειακών ή και των διεθνών ισορροπιών, δεν διεξάγονται καν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η στάση του ΟΗΕ είτε με αποφάσεις για παρεμβάσεις, είτε με πλήρη αδιαφορία και μη παρέμβαση, είναι προϊόν συμφωνιών αλλά και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις ή σε συμμαχίες κρατών στο εσωτερικό του Οργανισμού. Κάτι που οδηγεί τον ΟΗΕ σε μούδιασμα και σε ρόλο κομπάρσου μεγάλων δυνάμεων, ανάλογα με το ποια υπερδύναμη, σε μια δεδομένη συγκυρία, έχει το πάνω χέρι στον Οργανισμό.    

Ο ΟΗΕ βρίσκεται όμηρος στο έλεος του «βέτο» υπερδυνάμεων, οι οποίες είτε μπλοκάρουν αποφάσεις για ειρήνευση σε εμπόλεμες ζώνες ή σε περιοχές μεγάλων αναταραχών, είτε σύρεται πίσω από επιθυμίες για εισβολές σε χώρες γεωπολιτικών συμφερόντων τους.

Μετά από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο ΟΗΕ  αδυνατεί,  να εκπληρώσει το στοιχειώδες καθήκον του, για το οποίο δημιουργήθηκε άλλωστε μετά τον Β' ΠΠ, να διαφυλάξει, δηλαδή, το Διεθνές Δίκαιο του μεταπολεμικού στatus quo και πολύτιμο αγαθό της ειρήνης

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φωνές που θεωρούν άμεσα αναγκαία τη «μεταρρύθμιση» του Οργανισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τον ονομαζόμενο «Παγκόσμιο Νότο» παλιότερα «Τρίτο Κόσμο» ή κατόπιν «Αναπτυσσόμενο Κόσμο προκειμένου να του αποδοθεί μεγαλύτερο κομμάτι εξουσίας στα όργανα του ΟΗΕ.

Όπως και να' χε εκτιμάται ότι οι αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως, μέσα και από τους δύο σοβαρότατους πολέμους που ζει τώρα η ανθρωπότητα (Ουκρανία, Γάζα), και την πορεία προς τη δημιουργία ενός νέου διπολικού ή πολυπολικού κόσμου, θα αντικατοπτριστούν και σε έναν νέου τύπου ΟΗΕ.

Το κεντρικό video είναι από την υποδοχή των α/φ Rafale στην Ελλάδα, καθώς και το λογότυπο του ΥΠΕΘΑ που εμφανίζεται σε αυτό (το οποίο και ευχαριστούμε για την δωρεάν διανομή του στο διαδίκτυο) και δεν έχουν καμία σύνδεση με την εν λόγω Ημερίδα (θέσεις, συμπεράσματα κ.ά.).

The post «Ειρηνευτικές Αποστολές και Ειρήνη. Νομικό πλαίσιο και Εμπειρίες»-Το βίντεο της Ημερίδας της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΡ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ειρηνευτικές Αποστολές, Ειρήνη, Νομικό, Εμπειρίες-Το, Ημερίδας, Ε Σ Π Ε ΑΡ,eirineftikes apostoles, eirini, nomiko, ebeiries-to, imeridas, e s p e ar