Βορίδης: Ενίσχυση 30,15 εκατ.€ στους αιγοπροβατοτρόφους για απώλειες λόγω Covid-19

13:00 3/9/2020 - Πηγή: meatnews

Απάντηση στις αιτιάσεις τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ τηςστήριξης γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσεαπό το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ΜάκηςΒορίδης, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώντας σεσχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε για μίαακόμη φορά της βασικής κυβερνητικής επιλογής για ενίσχυση των πληττόμενωνκλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ επίσης απαρίθμησε

το σύνολο των μέτρωνπου έχουν ληφθεί υπογραμμίζοντας: «συγκεντρωτικά,αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104.000.000, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τηνενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».

Ειδικά για τηναιγοπροβατοτροφία ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εξεδόθη–μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου– η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οιαιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει σε σχετικήανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ:

Σε ό,τι αφορά τις σχετικέςδιαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων),η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλάπροσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωσητης ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο. «Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμεμε ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» είπε ο υπουργός.

Έκανε τέλος σαφές ότι από τηστιγμή που υπάρχει πλήρης εικόνα της διαταραχής που έχει προκύψει καιλαμβάνεται απόφαση για την ενίσχυση απαιτούνται 3-4 μήνες μέχρι να λάβουν ταχρήματά τους οι παραγωγοί διότι η απόφαση αυτή πρέπει να κατατεθεί στηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή, να επιστρέψει και να πάει στο Γενικό λογιστήριο. Και μετάαπό την πρώτη αυτή απόφαση έπεται και δεύτερη η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει τομέτρο δίδοντας την εντολή εφαρμογής του μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το άνοιγματου πληροφοριακού συστήματος για το οποίο απαιτείται χρόνος.

Απαντώντας σε άλλη Επίκαιρη Ερώτησηαναφορικά με το σύνολο των μέτρων που ήδη λαμβάνει το Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι αγρότεςπου επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην κεντρική Εύβοια, ο κ. Βορίδηςσημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, ακολουθεί η διαδικασίατης συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων».

Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές σεφυτικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και αυτές σε αρδευτικά συστήματα,γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλους θα καλυφθούν από τις κρατικέςοικονομικές ενισχύσεις και συμπλήρωσε ότι άλλες ζημιές μη καλυπτόμενες μπορούννα συμπεριληφθούν στον αποζημιωτικό μηχανισμό των de minimis του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνοκαταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑκαι θα επισπευστεί κατά το ταχύτερο δυνατό».

Παράλληλα, ο Υπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία προέκυψαναπό τη θεομηνία και αφορούν τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία αλλά και αυτέςπου επηρεάζουν την παραγωγικότητα των χωραφιών εξαιτίας φερτών υλικών εξαιτίαςτου «συγκλονιστικού» όπως το χαρακτήρισε, μεγέθους της καταστροφής.

Σχετικά με τις καταστροφές σεαγροτικούς δρόμους, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεννόησης με τουπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να δούμε τακονδύλια που απαιτούνται για να επιδιορθωθούν».

Αναφορικά με τα φερτά υλικά δήλωσε ότι «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΟ για να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που είχε συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων.

The post Βορίδης: Ενίσχυση 30,15 εκατ.€ στους αιγοπροβατοτρόφους για απώλειες λόγω Covid-19 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα