Συστάσεις ΕΦΕΤ για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποίαεπιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένωνεπιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμούτουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικήςδηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων πουπροετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητωνόρων υγιεινής.

Η

εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται απότον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα απότην κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες καιοφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικέςουσίες.

Για την αποφυγή πιθανών τροφικώνδηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά :

Στουςκαταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

Ναελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασίακαι ημερομηνία λήξης).Ναελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.Ναμην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δενσυντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνταισε θερμοκρασίες μικρότερες των 7οC και τα προϊόντα κατάψυξης σεθερμοκρασίες μικρότερες των -18οC (δηλ. -19οC, -20οC κλπ.). Ταψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενταιστον ήλιο.Ναμην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο. Νατοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους.Ναμην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.Ιδιαίτερατο εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μηνεπαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θαπρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Στουςκαταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους:

Ναφροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την ετοιμασία του φαγητούκαι για την καθαριότητα του χώρου.Νααποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς ναπλύνουν τα χέρια τους.Ναμην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.Ναμην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος,πουλερικών και ψαριών. Ναψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.Ναμην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει οπαρασκευαστής.Εάνπρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σεθερμοκρασία μεγαλύτερη των 650C έως την ώρα του σερβιρίσματος.Εάνπρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να τοθερμαίνουν στους 800C.

Στουςκαταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια:

Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων. Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Στουςκαταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης:

Να επιλέγουν καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65οC. Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και τηδιατήρηση των τροφίμων αλλά και κατά την επίσκεψη σε εστιατόρια κατά τηδιάρκεια του καλοκαιριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα