Για λουκέτα προειδοποιούν οι Γάλλοι αλλαντοποιοί εξαιτίας της αύξησης στις τιμές του χοιρινού

Η αύξηση της τιμής του χοιρινού,η οποία συνδέεται με την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνακαι τη συνακόλουθη τεράστια αύξηση της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές, συμπιέζειαφόρητα τους Γάλλους παραγωγούς αλλαντικών. Αυτό αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ηιστοσελίδα του Reuters, επικαλούμενη δηλώσεις πουπροέρχονται από τον φορέα των Γάλλων αλλαντοποιών, την FICT,στελέχη της οποίας προειδοποιούν ακόμη και για πτωχεύσεις στον κλάδο το επόμενοδιάσημα.

Οι τιμές αυξήθηκαν στη Γαλλία

24%από τις αρχές Μαρτίου, ενώ ανοδικά έως και 30% κινήθηκαν και για ορισμένασυστατικά που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή προϊόντων όπως το ζαμπόν ξηράςωρίμανσης και το γνωστό γαλλικό σαλάμι saucisson. Τέτοιες αυξήσεις είναι δύσκολο να περάσουν στην τιμήτου προϊόντος και άρα στον καταναλωτή, λένε στη FICT.«Αυτές οι αυξήσεις τιμών τιμωρούν τις επιχειρήσεις μας, επειδή οι εμπορικέςσυμφωνίες υπογράφηκαν νωρίτερα, επί τη βάσει των προηγούμενων ιστορικά χαμηλώντιμών και τώρα πρέπει να πείσουμε τους πελάτες μας λιανεμπόρους να αποδεχτούν άνοδοτων τιμών» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FICT, Μπερνάρ Βαλά.

Στη Γαλλία οι διαπραγματεύσειςμεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου γίνονται μια φορά το χρόνο, γράφει το Reuters,και κλείνουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και μετά οι αγοραστές δενδεσμεύονται να αποδεχθούν τις αυξήσεις τιμών, αν δεν υπάρχει ειδική ρήτρα στη συμφωνία.Αυτό είναι τώρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αλλαντοποιεία, που προειδοποιούνγια επικείμενες πτωχεύσεις αν οι αγοραστές λιανέμποροι δεν συμφωνήσουν ναπληρώσουν λίγο περισσότερο προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες.

«Αναμένουμε ότι η κρίση θα διαρκέσει επειδή η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο στην Κίνα και θα χρειαστεί χρόνος για να ισορροπήσει», λέει ο Βαλά.

Η μέση τιμή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 21,9% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας απότομη άνοδο από τις αρχές Μαρτίου. Η συσχέτιση με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα είναι προφανής, καθώς αυξήθηκαν 25,9% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα