Πρόστιμα ΕΦΕΤ σε 9 επιχειρήσεις τροφίμων

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους€178.315 σε 9 επιχειρήσεις τροφίμων επικύρωσε ο ΕΦΕΤ με απόφαση του Διοικητικούτου Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φορέα,στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης τωνελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, αναφέρεται ότι:

Σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκανπρόστιμα συνολικού ύψους € 67.570 για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικώνπροϊόντων και άλλες παραβάσεις. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα απόάλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. διοχετεύονταν

σε βιομηχανίες γάλακτος της ΒορείουΕλλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και μετρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναιΕλληνικής προέλευσης. Οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος συνεχίζονται με τησυνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ είναι αποφασισμένος νακαταβάλλει κάθε προσπάθεια και να προστατέψει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τονΈλληνα καταναλωτή που επιθυμεί να καταναλώνει τα εγχώρια εξαιρετικής ποιότηταςγαλακτοκομικά προϊόντα. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που επιθυμούν γάλα καιγαλακτοκομικά προϊόντα με πρώτη ύλη Ελληνικό γάλα, να αναζητούν την αναγραφήτης προέλευσης του γάλακτος στην συσκευασία των προϊόντων, που είναιυποχρεωτική σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Σε δύο εστιατόρια που διαπιστώθηκε νοθείαελαιολάδου με σπορέλαια και προσθήκη σε αυτό παράνομης χρωστικής ουσίαςεπιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους € 28.500. Υποχρέωση των καταστημάτωνμαζικής εστίασης είναι η προμήθεια και χρήση εμφιαλωμένου ελαιόλαδου γιαεπιτραπέζια χρήση, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 4 της με αριθ. 91354/2017 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησηςκαι Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και γνήσιουελαιόλαδου για την κουζίνα και όχι η προμήθεια νοθευμένου δήθεν «εξαιρετικάπαρθένου ελαιόλαδου» σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούνπαραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων αναφορικά με :

Παραγωγή,διακίνηση, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Παραπλανητικήεπισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων. Μητήρηση των απαιτήσεων της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τα πρόσθετα τροφίμωνκαι τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών" καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα