Μεγάλη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού

Είναι γνωστό ότι η πανδημία Covid-19 σήμανε μεγάλες ανατροπές και σημαντική χειροτέρευση των συνθηκών ζωής, εργασίας, λειτουργίας της αγοράς κλπ., για να μην υπολογίσουμε και τη μεγάλη ύφεση που έχει κάνει την εμφάνισή της παγκοσμίως και θα δείξει ακόμη περισσότερο τα δόντια της τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ όλων αυτών όμως πρέπει να επισημανθεί και μια καλή εξέλιξη,που αφορά τη σπατάλη τροφίμων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και ειδικά ηκαραντίνα, έχουν καταστήσει τους καταναλωτές πιο λιτούς σε σχέση με τα τρόφιμα,με πολλούς εξ αυτών να καταναλώνουν

όλα τα τρόφιμα που αγοράζουν, και ναεπιλέγουν τη μαγειρική στο σπίτι. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, οι ειδικοίπιστεύουν ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην αντιμετώπιση της κλιματικήςαλλαγής.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το Reuters, αποτέλεσμα των αλλαγώνπου επέφερε η πανδημία είναι να μειωθούν στον ανεπτυγμένο κόσμο τα απόβλητατροφίμων: οι περισσότεροι τείνουν πλέον να καταναλώνουν και την τελευταία αχρησιμοποίητηποσότητα τροφής την οποία πριν, ελαφρά τη καρδία, πετούσαν στα σκουπίδια.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά ότι κάθε χρόνο σπαταλιέται παγκοσμίωςπερίπου το ένα τρίτο των τροφίμων. Αποψιλώνονται δάση, καίγονται καύσιμα καιπαράγονται συσκευασίες για να προμηθευτούμε τρόφιμα που στο τέλος καταλήγουνστα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, απόθεση και η σήψη τροφίμων στους χώρουςυγειονομικής ταφής απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στηνατμόσφαιρα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα απόβλητα τροφίμων να ευθύνονται περίπου για το8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – όσο και οι οδικές μεταφορές…

Στοιχεία από τη Βρετανία…

Χρησιμοποιώντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα από τη Βρετανία το Reuters, αναφέρει ότι τα οικιακάαπορρίμματα τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά στην πρώτη φάση των μέτρων περιορισμούτου κορωνοϊού τον Απρίλιο, με μόλις το 14% τεσσάρων βασικών τροφίμων –ψωμί,κοτόπουλο, γάλα και πατάτες– να καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα τηςπεριβαλλοντικής ομάδας WRAP, που πραγματοποίησε χιλιάδες συνεντεύξεις μεκαταναλωτές.

Πριν από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, απορρίπτονταν κατά μέσο όρο το 24% τωντροφίμων αυτών.

Η απόρριψη τροφίμων τον Ιούνιο (αν και αυξημένη στο 18%) παρέμεινε σε επίσηςχαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν.

Φαίνεται ότι αν και οι ερωτώμενοι αναφέρουν αύξηση της σπατάλης τροφίμων όσοαίρονται οι περιορισμοί, το θετικό είναι ότι το 70% των ανθρώπων θέλουν ναδιατηρήσουν μακροπρόθεσμα αυτή τη νέα συμπεριφορά στη διαχείριση τροφίμων, όπωςτουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας της WRAP.

Και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ίσως η κρίση του κορωνοϊούλειτουργήσει ως ευκαιρία προκειμένου να υιοθετηθούν λιγότερο σπάταλες συνήθειες.

… και από τη Γερμανία

Έρευνα του Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας έδειξε επίσης ότιοι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησίαγια τη σπατάλη τροφίμων.

Η κυβέρνηση είχε ήδη από καιρό ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της σπατάληςτροφίμων, με την ονομασία «Είναι πολύ καλό για να το πετάξεις στα σκουπίδια». Ηεκστρατεία προέτρεπε το κοινό να μην πετά τα τρόφιμα αμέσως την ημερομηνία πουλήγουν, αλλά να το μυρίσουν και να το δοκιμάσουν για να δουν αν είναι ακόμα σε καλήκατάσταση.

Τώρα, η έρευνα του Υπουργείου που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, διαπίστωσε ότι το 91% των Γερμανών καταναλωτών ελέγχουν τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης και δεν τα απορρίπτουν αυτόματα. Αυτό είναι σημαντική διαφορά σε σχέση με το 76% που είχε δείξει προηγούμενη παρόμοια έρευνα του 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια μελέτη που εκτιμά ότι το 53% της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα νοικοκυριά και το 11% στους προηγούμενους κρίκους της αλυσίδας (μεταποίηση και λιανικό εμπόριο).

The post Μεγάλη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα