Λιακούλη, ΚΙΝ.ΑΛ.: Χωρίς την κορωνο-ενίσχυση οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας

Μία ακόμη λεπτομέρεια στην υπόθεση της κορωνο-ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, ζητά αποκατάσταση.

Πρόκειται για την περίπτωση των αμιγώς αιγοτρόφων, που είναιεξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν στους όρους της σχετικής ΚΥΑ για τα μέτραενίσχυσης.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ. ΜεΕρώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών καιΑγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,η

κ. Λιακούλη αναφέρει ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ -ΦΕΚ3836/9-9-2020 Β’) για τα μέτρα ενίσχυσης της αιγοπροβατοτροφίας, «δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης εμφανίζονται αιγοπροβατοτρόφοι, κάτοχοι ζωικούκεφαλαίου που αριθμεί τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά, των οποίων το γάλα έχει παραδοθεί σε συγκεκριμένες μεταποιητικές –τυροκομικέςμονάδες, κατά το προηγούμενο έτος (2019)».

Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη τηνπερίπτωση αρκετών αιγοπροβατοτροφικών μονάδων. Όπως σημειώνει η βουλευτής, «Δεδομένου ότιλόγω της χαμηλής κατανάλωσης, λόγω πανδημίαςκαι περιορισμού της αγοράς, δεν ενδιαφέρθηκανόλες οι μεταποιητικές μονάδες τηςΠεριφέρειας, να προμηθευτούνκατσικίσιο γάλα, με αποτέλεσμα το προϊόντων εν λόγω κτηνοτρόφων όχι μόνο να παραμένει αδιάθετο, αλλά παράλληλα να μην δικαιούνται και την ειδική κρατική ενίσχυση λόγω covid-19. Δεδομένου ότι αρκετά μεγάλος αριθμός αιγοτρόφων του ν.Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίαςγενικότερα, δραστηριοποιούνται σε δύσβατες, ορεινέςκαι συνεπώς μειονεκτικές περιοχές,δεν διέθεσαν το γάλα τους σύμφωνα με τα κριτήρια της ΚΥΑκαι δεν δικαιούνται να εισπράξουν την εν λόγωενίσχυση, παρότι οι ίδιοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας».

Η κ. Λιακούλη ερωτά τους κ.κ. Βορίδη και Σταϊκούρα «εάν προτίθενταινα προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι αμιγώς αιγοτρόφοι που δεν κατάφεραν να παραδώσουντο προϊόν τους σε κάποια εγκεκριμένη μεταποιητικήμονάδα, στις άκρως αναγκαίες καιγια αυτούς κρατικές ενισχύσειςλόγω κορωνοϊού, της ως άνω ΚΥΑ».

The post Λιακούλη, ΚΙΝ.ΑΛ.: Χωρίς την κορωνο-ενίσχυση οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα