ΗΠΑ: Οδηγίες για την ασφάλεια των ζωοτροφών

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσιοποίησε τις οδηγίες για τη βιομηχανία σχετικά με τους κινδύνους και τους προληπτικούς ελέγχους που αφορούν τα τρόφιμα και τα ζώα. Ο στόχος είναι να βοηθήσει τις εγκαταστάσεις ζωοτροφών να αναπτύξουν σχέδιο ασφάλειας των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιηθούν  οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό σε ανθρώπους ή ζώα.

Οι οδηγίες αφορούν τα εξής:

Πώς να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν βιολογικούς, χημικούς
(συμπεριλαμβανομένων των ραδιολογικών) αλλά και φυσικούς παράγοντες που είναι γνωστοί ή ευλόγως προβλέψιμοι κίνδυνοι κατά την παρασκευή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την κατοχή ζωικών τροφών.Τρόποι εντοπισμού και εφαρμογής προληπτικών ελέγχων για κινδύνους στις ζωοτροφές.Συνιστώσες της διαχείρισης του προληπτικού ελέγχου (π.χ. παρακολούθηση, διορθωτικά μέτρα και επαλήθευση - συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης).Απαιτήσεις τήρησης αρχείων που σχετίζονται με το σχέδιο ασφάλειας των τροφίμων.

Ο FDA κυκλοφόρησε, αρχικά, το προσχέδιο των οδηγιών τον Ιανουάριο του 2018. Η ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους ήταν ιδιαιτέρως θετική, καθώς υπήρξαν και πολλά σχόλια για διορθωτικές παρεμβάσεις τις οποίες ο Οργανισμός έλαβε υπ’ όψιν του, κι έτσι τώρα οριστικοποίησε τις οδηγίες.

Ο FDA πρόσθεσε, επίσης, στις τελικές οδηγίες περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα ορισμένων κινδύνων στις ζωοτροφές, τα οποία αφορούν ανακλήσεις ζωοτροφών που συνέβησαν μετά τη δημοσίευση του σχεδίου κατευθυντήριων γραμμών.

Πηγή: thepoultrysite.com

Keywords
Τυχαία Θέματα