Έτσι θα επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από το τέλος πλαστικής σακούλας

Περίπου 12 εκατ. ευρώ θα διαθέσει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για να διανείμει 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, και 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το περιβαλλοντικό τέλος που καταβάλλουν όσοι ψωνίζουν και χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα. «Καιρός ήταν», θα πει κάποιος, αφού επί δύο χρόνια ανταποδοτικό τέλος βλέπαμε, αλλά ανταποδοτικό τέλος δεν λαμβάναμε. [Δείτε εδώ προηγούμενες εξαγγελίες για... επιστροφή του τέλους στους πολίτες]

Χθες όμως, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Ν.

Χιωτάκηςκαι ο διευθύνων σύμβουλος,Γ. Σιδέρης, μετά από συνεννόηση με τον ΥπουργόΠεριβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, φέρνουν εισήγηση στο αμέσως επόμενοΔιοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ για την αξιοποίηση των τελών της πλαστικήςσακούλας.

Τα τέλη αυτά για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ (βάσει των στοιχείων τηςΑΑΔΕ), εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ τα 19,7 εκατομμύριαευρώ.

Έστω και αργά, πάντως, οι δράσεις που θα προταθούν προς χρηματοδότηση είναι:

1. Διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών.Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν:
- 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό τηςχώρας.
- 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.
Βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα φτάσουν 3,5 εκατ. τσάντες σε κάθε νοικοκυριό τηςχώρας…

2. Κληρώσεις με πλούσια δώρα για όσους δεν χρησιμοποιούνπλαστικές σακούλες με τις αγορές τους. Σε πρώτη φάση θα κληρωθούν 6 ηλεκτρικάαυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια για όσους πολίτες μετις αγορές τους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Οι πολίτες θα υποβάλλουντις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούνδικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.

3. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γιατην ανακύκλωση και τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Περίπουτο 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία που θαέχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης: α) τη διαλογή αποβλήτων σε 4 ρεύματα, β)τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων, γ) τον περαιτέρω περιορισμό τηςπλαστικής σακούλας, δ) την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιαςχρήσης.

4. Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περίπου το 10% τουανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλεςκαίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις.

Διά χειρός Κριθαριώτη

Ειδικά για την πάνινη τσάντα που θα διανεμηθεί σε όλα τανοικοκυριά της χώρας σημειώνεται ότι θα αξιοποιηθεί το σχέδιο που είχε φτιάξειτο 2018 η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Σίλια Κριθαριώτη. Για τολόγο αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με την ίδια και την ευχαρίστησεγια την προσφορά της.

«Το μεγαλύτερο όπλομας στη μάχη ενάντια στην πλαστική ρύπανση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας.Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας, ώστε νααντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Οι δράσεις που προτείνεται να υλοποιήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)εξυπηρετούν αυτόν τον μεγάλο στόχο: Παρακινούν τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών μιας χρήσης. Προωθούν την ανακύκλωση. Ενισχύουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Χρηματοδοτούν στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις.

Έτσι επιστρέφουμε στους πολίτες τα χρήματα από το τέλος της πλαστικής σακούλας και προστατεύουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

The post Έτσι θα επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από το τέλος πλαστικής σακούλας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα