Γιατί διαφωνούν με το νέο πτωχευτικό οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μπορεί στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα να διεκόπη εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, και τα κόμματα τώρα να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το επόμενο τριήμερο, όμως η πραγματικότητα που εισάγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας έχει ανησυχήσει εκείνους που πράγματι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις προβλέψεις

του.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη πάρει θέση, σημειώνοντας ότι στο νέοκαθεστώς fast track πτωχευτικών διαδικασιών δυνητικά, βάσει τζίρου, εντάσσεταιτο 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία τονίζειεκτός άλλων τα εξής:

Η υλοποίηση του νόμου δεν θα εξελιχθεί σε δεύτερη ευκαιρία αλλά σε χαριστική βολή για χιλιάδες ευάλωτες επιχειρήσεις.Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά παράβαση ακόμη και του Συντάγματος, παραδίδεται στις τράπεζες.Η υπαγωγή των μικρών επιχειρήσεων (που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και οφειλετών σε ένα πολύ πιο επαχθές περιβάλλον. Κύριο χαρακτηριστικό του η έκπτωση που θα σηματοδοτήσει ο νέος πτωχευτικός στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και οικονομικής οντότητας στη δικαστική υποστήριξη μέσω της ανάθεσής τους στα Ειρηνοδικεία, χωρίς τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας.Η εισαγωγή στην πτωχευτική περιουσία του μεταπτωχευτικού εισοδήματος (το οποίο ορίζεται στα 540 ευρώ και υπολείπεται του θεσμοθετημένου ακατάσχετου) που ως αποτέλεσμα θα έχει τη χρόνια πτωχοποίηση του οφειλέτη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, κληθείς νατοποθετηθεί επί του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,σημείωνε προ ημερών υπό την παρούσα δυσμενή συγκυρία, αρνητικά αξιολογούνται τα ακόλουθα:

1. Πλέονυποκείμενο πτώχευσης γίνεται όχι μόνο όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχειεμπορική ιδιότητα, αλλά γενικά όποιος έχει χρέη ακόμη και μη εμπορικά και δενμπορεί να τα εξυπηρετήσει. Επομένως, στο νόμο μπορούν να υπαχθούν νοικοκυριά,συνταξιούχοι ακόμη κι άνεργοι, που αντιμετωπίζονται όπως οι έμποροι. Ακόμη καινομικά πρόσωπα, που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά απλή οικονομικήδραστηριότητα πχ σωματεία και σύλλογοι. Μέχρι τώρα υπάγονταν μόνο όσοι είχανεμπορική δραστηριότητα - ιδιότητα ή οικονομικό σκοπό. Συνεπώς, αυτό που ισχύειστις εταιρείες, όπου άλλος είναι ο ΑΦΜ της εταιρείας και άλλος ο τουμετόχου/εταίρου κλπ, ώστε να μην υφίσταται σύγχυση, πρέπει να ισχύσει και γιατις ατομικές επιχειρήσεις, ώστε να επέλθει διαχωρισμός του ΑΦΜ του φυσικούπροσώπου από τον ΑΦΜ της ατομικής επιχείρησης.

2. Προϋποθέσεις υπαγωγής στηπτωχευτική διαδικασία: Έως τώρα αντικειμενική προϋπόθεση πτώχευσης ήταν κυρίωςνα τεκμαίρεται μόνιμη και γενική παύση πληρωμών. Πλέον, ο οφειλέτης πτωχεύει μετεκμαρτό τρόπο, αν επί 6μηνο δεν καταβάλλει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλώντου ή το 60% για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου

3. Η πτωχευτική διαδικασία η οποίαμπορεί να κινηθεί και μόνο από τους οφειλέτες είναι εφικτό να ξεκινήσει απόέναν και μόνον πιστωτή (αρ.77 παρ.2), καθώς η επιλεκτική εκπλήρωσηληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δεν αίρει την παύση πληρωμών. Για παράδειγμα, αν έναςοφειλέτης εξοφλεί κανονικά το δάνειο της επιχείρησής του, το λίζινγκ με τοοποίο αγόρασε εξοπλισμό και οχήματα, τις υποχρεώσεις του προς εφορία καιασφαλιστικά ταμεία, αλλά έχει παύσει να εξοφλεί το στεγαστικό του δάνειο προςτην τράπεζα για ένα 6μηνο η τράπεζα μπορεί να τον οδηγήσει σε αναγκαστικήπτώχευση

4. Στην κατηγορία των πτωχεύσεωνμικρού αντικειμένου (αρ.172 επ.), που αφορά ειδικότερα στις μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις και τους μικρούς οφειλέτες, οι γενικές προβλέψεις είναι πολύ πιοεπαχθείς

5. Κριτήριο ένταξης στις πτωχεύσειςμικρού αντικειμένου είναι η ικανοποίηση ενός από τα τρία παρακάτω κριτήρια.

Ενεργητικό ή περιουσία έως 350.000 ευρώ (από 150.000 τώρα)Ετήσια έσοδα έως 700.000 ευρώ (από 200.000 τώρα)Μέσος όρος απασχολουμένων έως 10 άτομα (από 5 άτομα τώρα)

Με βάση εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στο νέο καθεστώςfast track πτωχευτικών διαδικασιών δυνητικά, βάσει τζίρου, εντάσσεται το 81%των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Στοιχεία από έρευνα κλίματος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Ιουλίου2020).
Οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου θα υπάγονται πλέον στα ειρηνοδικεία κι όχιστα πολυμελή πλημμελειοδικεία, όπως οι άλλες πτωχεύσεις. Η αίτηση πτώχευσηςυποβάλλεται ηλεκτρονικά και υπό προϋποθέσεις γίνεται αυτομάτως δεκτή. Οοφειλέτης επομένως χάνει το δικαίωμα να απολαύσει τα ευεργετήματα τηςακροαματικής διαδικασίας, όπου μπορεί να εκθέσει με άνεση χρόνου ταεπιχειρήματά του.

The post Γιατί διαφωνούν με το νέο πτωχευτικό οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα