Ένα βήμα μπροστά από τις… ελληνοποιήσεις, με την ψηφιακή διασύνδεση υπηρεσιών και Φορέων του ΥΠΑΑΤ

Με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω διαδικτύου χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία «μεταφέροντας χαρτιά» καθώς και την αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικών με προμετωπίδα την πάταξη των «ελληνοποιήσεων», η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για τη λειτουργική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών εφαρμογών & 147 ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου και των πληροφοριακών συστημάτων των Εποπτευόμενων Οργανισμών.

Ως πρώτο βήμα η κ. Αραμπατζήέκρινε επιβεβλημένη

την άμεση λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και τη διασύνδεσήτου με τις βάσεις δεδομένων των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής ΔημοσίωνΕσόδων (ΑΑΔΕ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου,όπως είπε χαρακτηριστικά, «να απαλλαγούνοι μεν υπηρεσίες από διοικητικό φόρτο, οι δε αγρότες από γραφειοκρατικό βάροςκαι ταλαιπωρία, πολύ περισσότερο μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις τα χωράφιακαι οι στάβλοι τους βρίσκονται μακριά από το διοικητικό κέντρο τηςΠεριφερειακής Ενότητας ενώ η εργασία τους είναι από τη φύση της εξαιρετικάαπαιτητική».

Στηντηλεδιάσκεψη καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για τη διαλειτουργική σύνδεση τωνβάσεων δεδομένων μέσω web services,όπως μεταξύ άλλων: Μητρώο Αγροτών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAAE), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίας ΑίτησηςΕκμετάλλευσης (ΟΠΣΕΑΕ), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης& Αλιείας (ΟΠΣΑΑ), Διαδικτυακή Εφαρμογή Γάλακτος & Κρέατος ΑΡΤΕΜΙΣ,Πληροφοριακό Σύστημα ΕΛΓΑ, Πληροφοριακό Σύστημα ΕΦΕΤ, Ολοκληρωμένο ΠληροφοριακόΣύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), Σύστημα Παρακολούθησης Ζώντων Ζώων και Ζωοτροφών (TRACES NT),Μελισσοκομικό Μητρώο, Μητρώο Εμπορίας Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

Μετά την τηλεδιάσκεψη ηΥφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε:

«Στοπλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας γιαπλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, έγινε σήμερα το πρώτο βήμα στη συνεργασία όλωντων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τουςεποπτευόμενους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ στην κατεύθυνσηλειτουργικής διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων που υπάρχουν και των πληροφοριών,που αντλούνται απ΄ αυτές.

Μέχρισήμερα τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και η όποια συνεργασία, όπως γιαπαράδειγμα στους διασταυρωτικούς ελέγχους των πληρωμών, γίνεται κατά περίπτωση.

Βούλησητης Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα,αποτελεσματικότητα και με αξιοποίηση των στελεχών των Διευθύνσεων Πληροφορικήςτου Υπουργείου και των Εποπτευόμενων Οργανισμών, την προθυμία και τηνεργατικότητα των οποίων, όπως αποδείχθηκε και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, οφείλωνα εξάρω. Συνεργασία θα υπάρξει και με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο ΨηφιακήςΠολιτικής, με την Πολιτική Ηγεσία του οποίου θα έχουμε τηλεδιάσκεψη τηνερχόμενη εβδομάδα.

Οστόχος μας είναι διπλός:

-απότη μία η λειτουργική διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου καιτων Οργανισμών μας μεταξύ τους

-καιαπό την άλλη η διασύνδεσή τους με τις βάσεις δεδομένων άλλων υπηρεσιών τουΔημοσίου.

Συνεπώς,με τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και των ηλεκτρονικών εφαρμογώνθέλουμε αφ’ ενός να κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή του αγρότη και να τοναπαλλάξουμε από γραφειοκρατικό βάρος ώστε να μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστοςστην δουλειά του, αφ’ ετέρου να έχουμε τα εργαλεία και τα δεδομένα εκείνα γιατην αποτελεσματική χάραξη και υλοποίηση πολιτικών με προμετωπίδα τηναντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Ταυτόχρονα, η διαλειτουργικότητα θα μας δώσειτην δυνατότητα να ελέγχουμε ταχύτερα τη σύννομη καταβολή των ενισχύσεων καιόλων των πληρωμών από τα αναπτυξιακά και επιχειρησιακά προγράμματα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:  Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΑΑΤ, κ. Δαμιανός Αλιφραγκής, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παράγωγης ΥΠΑΑΤ, κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρης Παπαιωάννου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εισαγωγών, Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ, κ. Μαίρη Γιαννιού, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών ΥΠΑΑΤ, κ. Νέστορας Πεταλάς, ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργος Μονδέλος, ο εκπρόσωπος του Τμήματος  Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρης Καλογρίδης, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γραμματειακής & Τεχνικής Υποστήριξης ΕΦΕΤ, κ. Γεράσιμος Καββαδίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Στράτος Νικολάου και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πληροφορικής ΕΛΓΑ, κ. Μαρία Μπαλατσού.

[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

The post Ένα βήμα μπροστά από τις… ελληνοποιήσεις, με την ψηφιακή διασύνδεση υπηρεσιών και Φορέων του ΥΠΑΑΤ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα