Προειδοποίηση στη Βουλγαρία για τα μέτρα που ευνοούν τα εγχώρια προϊόντα αγροδιατροφής

Προειδοποιητική επιστολή αποφάσισε να στείλει η κομισιόν στη Βουλγαρία καλώντας τη χώρα να καταργήσει τα μέτρα που έχει εισαγάγει για τη λιανική πώληση αγροδιατροφικών προϊόντων και τα οποία ευνοούν τα εγχώρια προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά τα μέτρα που επιβάλλονται στους εμπόρουςλιανικής και εισάγουν διακρίσεις, καθώς τους υποχρεώνουν να ευνοούν τα εγχώριαπροϊόντα διατροφής. Η βουλγαρική νομοθεσία υποχρεώνει τους εμπόρους λιανικήςπώλησης να προσφέρουν διακριτούς χώρους έκθεσης και πώλησης για τα εγχώριαπροϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα ψάρια, το νωπό

κρέας και τα αυγά, το μέλι,τα φρούτα και τα λαχανικά, και να αγοράζουν το 90% του γάλακτος και τωνγαλακτοκομικών προϊόντων από εγχώριους παραγωγούς.

Οι υποχρεώσεις αυτές, λέει η Κομισιόν, περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορίατων εμπορευμάτων, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 34 της Συνθήκης για τη Λειτουργίατης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), δεδομένου ότι δημιουργούν πιο ευνοϊκές καιανταγωνιστικές συνθήκες εμπορίας για τα εγχώρια προϊόντα διατροφής, εισάγονταςδιακρίσεις σε βάρος παρόμοιων εισαγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, περιορίζουν τηνελευθερία εγκατάστασης, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της ΣΛΕΕ, αφούπεριορίζουν την ελευθερία των εμπόρων λιανικής να αποφασίζουν τη σύνθεση τουεμπορεύματός τους και την παρουσίασή του στην επιφάνεια πώλησης, και τουςυποχρεώνουν να προσαρμόζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Τέτοιοι περιορισμοί, σύμφωνα με την οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαννα δικαιολογηθούν μόνο από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, όπως ηδημόσια υγεία, και πρέπει να είναι κατάλληλοι και αναγκαίοι για την επίτευξητου στόχου αυτού.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της Κομισιόν έναντι της Βουλγαρίας μπαίνουν πλέον και οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία Covid-19. Εξαιτίας αυτών των έκτακτων περιστάσεων και λόγω της εξασθένησης των οικονομιών της Ε.Ε., είναι ανάγκη να διατηρηθούν η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και η ελευθερία εγκατάστασης.

Συνεπώς η Κομισιόν εντάσσει το προαναφερθέν μέτρο της βουλγαρικής κυβέρνησης στα «αδικαιολόγητα εμπόδια που μπορούν να υπονομεύσουν τις συλλογικές προσπάθειες για την ελεύθερη και αποτελεσματική διακίνηση των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Βουλγαρία έχει προθεσμία ενός μήνα για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Κομισιόν.

[Image by Виктор Сапожников from Pixabay]

The post Προειδοποίηση στη Βουλγαρία για τα μέτρα που ευνοούν τα εγχώρια προϊόντα αγροδιατροφής appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα