Εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων οι εκτροφές εισαγόμενων ζώων

Αποκλειστικά ζώα ελληνικών φυλών θα περιλαμβάνει η αναθεωρημένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στις 10 Μαΐου.

Ως γνωστόν η Κομισιόν προχώρησε σε εκτεταμένες παρατηρήσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 που είχε καταθέσει το ΥΠΑΑΤ

(είχε κατατεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του κ. Λιβανού), υποχρεώνοντας στην ουσία σε νέα αναθεωρημένη πρόταση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργαντάς στη νέα πρόταση που ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ θα δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της διατροφικής εξάρτησης, εντάσσοντας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι (όπου οι εισαγωγές καλύπτουν το 90% των αναγκών) και τον αραβόσιτο.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, η πρόταση του Υπουργείου «θα συνδέει την συνδεδεμένη ενίσχυση με τη γέννηση ζώου». Συγκεκριμένα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος θα προταθούν:

145€ ανά θηλάζουσα αγελάδα200€ ανά σφάγιο για τις ελληνικές φυλές250€ για τους παχυντές εφόσον αγοράζουν ζώα μόνο ελληνικών φυλών

Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε στην πρώτη κατηγορία ενίσχυση 40€/ θηλυκό ζώο, ενώ δεν υπήρχε διάκριση στους εκτροφείς παχυνόμενων ζώων ως προς την προέλευση. Όπως σαφώς διευκρίνισε σε ερώτηση του meatnews.gr ο κ. Γεωργαντάς, οι παχυντές εισαγόμενων ζώων δεν θα δικαιούνται ενισχύσεων.

Ο υπουργός θεωρεί ότι η νέα πρόταση «θα προχωρήσει», αφού όπως είπε κατά μέσο όρο το 83% των ενισχύσεων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. απευθύνονται στην κτηνοτροφία (συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών), ενώ στη χώρα μας οι προτεινόμενες συνδεδεμένες αφορούν το 70%.

Θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές και στους υπόλοιπους κτηνοτρόφους

Ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε ακόμα ότι με ρύθμιση που πρόκειται να γίνει άμεσα θα μπορούν να εγγραφούν στα Μητρώα Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και όσοι κτηνοτρόφοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι και έτσι αποκλείστηκαν από την έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε για την αντιμετώπιση της αύξησης των ζωοτροφών. Θυμίζουμε ότι η ενίσχυση υπολογίστηκε στο 2% επί του τζίρου του 2021 και υπήρξαν αρκετές αντιδφράσεις για κτηνοτρόφους που έμειναν εκτός.

Σύμφωνα με τον υπουργό το 95% των περιπτώσεων αφορούσε κτηνοτρόφους που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα ΜΑΕ και έτσι απορροφήθηκαν μόνο 39 εκατ. ευρώ, απομένοντας έτσι ακόμα 10 εκατ. τα οποία μποπρο΄'υν να πληρωθούν μέχρι 31/12/2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα