Χαλάρωση κανόνων για δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, λόγω COVID-19

Οριστικοποιήθηκε η απόφαση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.,μετά και την υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτοιοι κανόνες προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί οδανεισμός και να ενισχυθεί η οικονομία που πλήττεται από τον COVID-19.

Με τον τρόποαυτό εικάζεται ότι θα ελαττωθούν οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τηςπανδημίας του COVID-19 και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα,η σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου ενέκρινε τις προσωρινέςέκτακτες αλλαγές του Κανονισμού για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις για ναδιευκολυνθούν οι τράπεζες, ώστε με τη σειρά τους να αυξήσουν τις δανειακές ροέςπρος επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να απορροφήσουν ζημίες.

Αποσκοπώνταςστην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ενός σθεναρού και σταθερού τραπεζικούσυστήματος αφενός και της διασφάλισης της δανειοδότησης που χρειάζεταιεπειγόντως η οικονομία της Ε.Ε. αφετέρου, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ναεγκρίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στον Κανονισμό για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις.

Οι αλλαγέςπου ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

Μετάθεση της εφαρμογής του κανόνα για τα αποθέματα ασφαλείας του δείκτη μόχλευσης (δηλ. της αναλογίας κεφαλαίων και ανοιγμάτων μιας τράπεζας) κατά ένα έτος για τον Ιανουάριο του 2023, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να παραχωρήσουν δάνεια.Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι μόνιμης απασχόλησης θα μπορούν να αιτούνται δάνεια με πιο χαλαρούς όρους προληπτικής εποπτείας και με εχέγγυα από τη σύνταξη ή το μισθό τους.Ενισχυμένη εφαρμογή του συντελεστή στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής, επιτρέποντας έτσι την πιο ευέλικτη διαχείριση ορισμένων τύπων ανοιγμάτων για να διασφαλιστεί ότι θα δοθούν δάνεια σε αυτού του τύπου τους δανειολήπτες.Οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν κάποια προγράμματα λογισμικού ως κεφάλαια. Αυτό το μέτρο εξαίρεσης εφαρμόζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία και τον προγραμματισμό.Η ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της κρίσης θα διοχετεύεται αποτελεσματικά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πραγματική οικονομία.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή την επομένη της δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

[Image by Susan Sewert from Pixabay]

The post Χαλάρωση κανόνων για δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, λόγω COVID-19 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα