Ασάφειες της νέας ΚΑΠ απαιτούν εξηγήσεις

Συγκεχυμένη φαίνεται πως είναι η κατάσταση ανάμεσα στους αγελαδοτρόφους, μετά από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, την Τρίτη, 10 Μαΐου, σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και την πρόταση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση θα είναι: 145 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα, ενώ αργότερα το νέο σχέδιο θα προβλέπει 200 ευρώ ανά σφάγειο ζώο έως 14 μηνών αποκλειστικά για ελληνικές φυλές, όπως

είναι η βραχυκερατική. Σε ό,τι αφορά τους εκτροφείς, προβλέπεται ενίσχυση 250 ευρώ ανά ζώο 15 έως 24 μηνών, εάν αποκλειστικά η αγορά ζώου είναι από ελληνικές φυλές.

Κι εδώ υπάρχει το «μπέρδεμα», αφού δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα 145 ευρώ που ανήγγειλε ο υπουργός ανά θηλάζουσα αγελάδα, αφορούν όλες τις φυλές των ζώων.

Επίσης, η ενίσχυση των 200 ευρώ ανά ζώο έως 14 μηνών που ανήκει στις ελληνικές φυλές αφορούν ζώα που πηγαίνουν στη σφαγή. Το ερώτημα που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι, όμως, είναι εάν η ενίσχυση αφορά μόνο τις αυτόχθονες φυλές ή τις ελληνικές (κόκκινη και ξανθή). Η ίδια απορία υπάρχει και για τους παχυντές, όπου τα 250 ευρώ ανά ζώο (15-24 μηνών) θα είναι ελληνικής φυλής.

Το αίτημα των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων ήταν να καταβληθούν 500 ευρώ ανά ζώο, κι όχι μόνο για τις μοσχίδες αντικατάστασης. Κι αυτό γιατί μία μοσχίδα από τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να αποδώσει. Κι εδώ είναι η διαφορά με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που δεν χρειάζονται τόσο χρόνο για να γίνουν παραγωγικές, αφού έρχονται από το εξωτερικό ήδη έτοιμες. Οι εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Γεωργαντά είναι πως ένα ποσοστό που μπορεί να αγγίζει το 80% των αγελαδοτρόφων, δεν θα πάρει επιδότηση.

Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων υποστηρίζει πως είχε ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επιδότηση να αφορά το ελληνικό κρέας, ανεξάρτητα από τη φυλή. Σχετικά, μάλιστα, με τη βραχυκερατική φυλή που γίνεται αρκετός λόγος, «τρέχει» ήδη επιδότηση από το πρόγραμμα για της αυτόχθονες φυλές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Ασάφειες, ΚΑΠ,asafeies, kap