Οι εκλογές στο χέρι του

15:26 4/12/2017 - Πηγή: iApopsi

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί και η δόση μετά την συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Οι θεσμοί θα πρέπει να πιστοποιήσουν την εκτέλεση των προαπαιτούμενων ως το euro working group της 11ης Ιανουαρίου, καταρτίζοντας την έκθεση συμμόρφωσης, την οποία θα υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου.

Από τις 22

Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης (περιλαμβανομένων αποφάσεων 6 κοινοβουλίων μεταξύ των οποίων και το γερμανικό).

Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τα περίπου 10 δισ. ευρώ της δόσης (τόσα έχουν υπολογιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο) στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ένα κομμάτι των 10 δισ. θα προορίζεται για τη δημιουργία «δημοσιονομικού μαξιλαρίου» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το καλοκαίρι, ένα κομμάτι για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό και ένα τμήμα για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας (οι οποίες όμως δεν είναι σημαντικές).

Η απόδοση της δόσης που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα θα γίνει με τον ίδιο κανονισμό που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο προηγούμενες καταβολές και συνεπώς η Ελλάδα θα κληθεί να αποδείξει ότι αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμα με τα χρήματα που έλαβε τον Οκτώβριο, προσθέτοντας και ένα επιπλέον ποσό με ίδια μέσα.

Δεδομένων των συνθηκών, τίποτα από αυτά δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, εκτός της οικονομίας έχουν συνέπειες και στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι εκλογές γίνονται αποκλειστικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού και μάλιστα χωρίς άλλες πιέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αξιολογήσει ποια είναι η πλέον συμφέρουσα για εκείνον περίοδος και σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας να προκηρύξει εκλογές. Είτε αυτές θα γίνουν την άνοιξη είτε το φθινόπωρο είτε στο τέλος της τετραετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα