Κατεδάφιση Τσίπρα λόγω Μακεδονικού «βλέπει» η Ν.Δ.

23:03 2/2/2018 - Πηγή: iApopsi

«Εάν ο πρωθυπουργός κάνει το λάθος να μη λάβει υπ’ όψιν του το λαϊκό αίσθημα σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, τότε είναι βέβαιο πως οι κοινωνικές πιέσεις θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις». Με αυτά τα λόγια ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στην Πειραιώς διαπιστώνουν έντονη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ,

ενώ εκτιμούν πως το συλλαλητήριο της Κυριακής θα είναι ταυτόχρονα και αντικυβερνητική διαδήλωση. «Η αποδοκιμασία αυτή δεν είναι μόνο από το πολιτικό ακροατήριο της αντιπολίτευσης, αλλά και από πολίτες με πατριωτικό αίσθημα που έχουν ψηφίσει είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΑΝΕΛ», ακούγεται χαρακτηριστικά στο στρατηγείο της Ν.Δ. Ορισμένοι, μάλιστα, το πάνε ακόμα πιο μακριά λέγοντας ότι, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, το 2018 θα είναι εκλογικό έτος. Σε αυτή την εξίσωση προσθέτουν και τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό – παρ’ ότι διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και ημέρες εστιάζει την κριτική του στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο χρεώνει αφενός την αδυναμία συγκρότησης εθνικού μετώπου σε ό,τι αφορά τον πολιτικό κόσμο, αφετέρου την ανάπτυξη έντονης λαϊκής αντίδρασης εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών. Στις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στα γραφεία της Ν.Δ. η άποψη που εκφράζεται είναι ότι η προσπάθεια απαξίωσης των συλλαλητηρίων ως «ακροδεξιάς κινητοποίησης», της κοστίζει πολιτικά στην κυβέρνηση, καθώς προκαλείται έτσι το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψέγει τον πρωθυπουργό, πρώτον, επειδή δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προθέσεις του, ούτε ζήτησε τη συναίνεσή τους, δεύτερον, επειδή ανέχθηκε τις παλινωδίες του κ. Καμμένου και, τρίτον, επειδή επιχειρεί να απαξιώσει, ταυτίζοντάς τους με την ακροδεξιά, όλους όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του.

Τι δείχνουν οι αριθμοί
Όπως εξηγούν από την Πειραιώς, «το προφανές επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse: η ελληνική κοινή γνώμη αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας». Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός για τον χειρισμό του ζητήματος περιορίζεται μόνο στο 24% του εκλογικού σώματος. Ενδεικτικό στοιχείο, δε, της δυσπιστίας των πολιτών προς τους χειρισμούς του είναι ότι, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη για τον πρωθυπουργό φτάνει μόλις το 51%, την ίδια ώρα που το 17% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το κρίσιμο αυτό θέμα, όπως άλλωστε το 32% στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Όσο για το πολιτικό κόστος από την απαξίωση των συλλαλητηρίων, η Ν.Δ. τεκμηριώνει την ανάλυσή της επικαλούμενη το δημοσκοπικό εύρημα ότι τόσο το 65% των ερωτηθέντων στην έρευνα, όσο και το 57% των ίδιων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα συλλαλητήρια θετικά ή μάλλον θετικά, σε αντίθεση με την προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να προβάλει τη συμμετοχή ακραίων στοιχείων σε αυτά και να υποσκελίσει τη συμμετοχή των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο δυσαρμονίας δε, η Ν.Δ. εντάσσει και τη σαφή διαφωνία 6 εκ 10 πολιτών με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος, ενώ το ίδιο ισχύει και για σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ (46% σύμφωνα με την έρευνα).

Στηρίζει το συλλαλητήριο ο Αντώνης Σαμαράς

Ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης του συλλαλητηρίου της Κυριακής έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Θεία Λειτουργία στον ναό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη και τη Μεσσηνία. Την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα».

Στην Καλαμάτα για τη γιορτή της Υπαπαντής βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης μαζί με τη σύζυγό δείπνησαν με το ζεύγος Σαμαρά. Στο δείπνο των δύο ανδρών συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις με φόντο και το συλλαλητήριο της Κυριακής, στο οποίο δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και ο κ. Σαμαράς. Πηγές πέριξ του πρώην πρωθυπουργού ούτε επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν την εν λόγω πληροφορία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο ίδιος άλλωστε, χωρίς να έχει κάνει ευθέως δήλωση, όπως σκιαγραφείται από τις συναντήσεις του με την Παμμακεδονική Ένωση αλλά και τις δηλώσεις της Παρασκευής υπέρ του συλλαλητηρίου, είναι στη γραμμή του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών του 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεδάφιση Τσίπρα, Μακεδονικού, Ν Δ,katedafisi tsipra, makedonikou, n d