ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Το επόμενο «big thing» του ΣΥΡΙΖΑ

19:12 5/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Δεν είναι καν βουλευτής, μιας και έχασε την έδρα του στην Μεσσηνία από τον τότε υποψήφιο της Χρυσής Αυγής και σήμερα ανεξάρτητο, Δημήτρη Κουκούτση. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανέλιξη του Αλέξη Χαρίτση. Από γραμματέας κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει αναπληρωτής υπουργός και να καταγράφει σημαντική επιτυχία στο ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σαραντάρης, επιτυχημένος, αλλά όχι διαθέσιμος μιας και νεόνυμφος είναι

ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Γέννημα-θρέμμα τού ΣΥΡΙΖΑ από τα μαθητικά του χρόνια, κινήθηκε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα μέσα τους «53+», όπου και ανήκει, και κέρδισε την εμπιστοσύνη του σχεδόν συνομήλικου πρωθυπουργού. Όχι μόνο για να αναλάβει ένα κρίσιμο πόστο, το ΕΣΠΑ, αρχικά ως γενικός γραμματέας και στην συνέχεια ως υπουργός, αλλά και για να φιγουράρει το όνομά του στην λίστα με τα ισχυρά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν και Μεσσήνιος, δημοσιεύματα τον θέλουν να είναι υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων με στόχο να κρατήσει τα εξαιρετικά ποσοστά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί τόσο από την πολιτική όσο και από το κόμμα. Το κατά πόσο τα δημοσιεύματα αυτά έχουν βάση θα αποδειχθεί το προσεχές διάστημα, μιας και σήμερα οποιαδήποτε συζήτηση τέτοιου είδους χαρακτηρίζεται και από τον ίδιο πρόωρη. Πάντως, ο χώρος της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί άγνωστο τόπο για εκείνον, μιας και ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2010 με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας και είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας».

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αριστερά και στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Μεσσηνία. Είναι ένας εκ των συμμετεχόντων στην Κίνηση των «53+». Επίσης, έχει διατελέσει συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Στην δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, και μετά τον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το «μυστικό» της επιτυχίας

Το μυστικό που οδήγησε στην σύντομη ανέλιξή του, μόνο μυστικό δεν είναι: ο Αλέξης Χαρίτσης ανέλαβε το ΕΣΠΑ και εκτίναξε την απορρόφησή του συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπηρεσιακός υπουργός. Τα πρώτα καλά δείγμα τα έδειξε ως γενικός γραμματέας, οπότε η τοποθέτησή του σε ρόλο υφυπουργού και υπουργού δεν εξέπληξε πολλούς.

Κατά την διάρκεια της θητείας του απορροφήθηκαν πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και εκτελέστηκε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015. Τέλος, υπό την εποπτεία του γ.γ. Αλέξη Χαρίτση, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος, μεταξύ των 28 της Ε.Ε., που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει ήδη υποβάλει αιτήματα πληρωμής για την νέα προγραμματική περίοδο.

Για το 2018 έχει ήδη ανακοινώσει τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς, την αναμόρφωση και απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού ΠΔΕ.

Έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το “πακέτο Γιούνκερ”, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», δήλωσε πρόσφατα ο Αλ. Χαρίτσης.

Έδωσε έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη την χώρα».

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

Ακόμα μίλησε για «μία πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική συμμαχία, που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, «μόνο για το 2017 ήταν η εισροή πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

«Είναι αυτά επιπλέον πόροι που χρηματοδοτούν προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, στήριξη δήμων σε όλη την χώρα αλλά και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το ΠΔΕ και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης. Την επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας».

Στοίχημά του η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με καταρχήν στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, με την ανακατεύθυνση των επενδύσεων προς την βιομηχανία με κίνητρα τόσο μέσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο όσο και από το ΕΣΠΑ, αλλά και η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στην ελληνική μεταποίηση.

Η υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη

Η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα