Τόνοι σκουπιδιών «κρυμμένοι» στον Ταΰγετο (φωτο+vid)

Η εικόνα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα είναι κάτι σαν κοινό μυστικό για όλους. Τόνοι σκουπιδιών «κρυμμένοι» στον Ταΰγετο, περιβαλλοντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά η Καλαμάτα "φαίνεται" καθαρή πόλη.

Παρά τις όποιες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, δέκα χρόνια τώρα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κατ' ελάχιστον. Παλιότερα υπήρχαν και «Οι φίλοι του Ταϋγέτου» που λειτουργούσαν σαν… αλογόμυγες στη νιρβάνα των δημοτών, αλλά και αυτοί κουράστηκαν.

Από

την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, πολλές φορές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Μάλιστα, καταλαβαίνοντας το πρόβλημα, έχει προτείνει ως εναλλακτική λύση την ένταση των προσπαθειών στον τομέα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή και, επομένως, τη μείωση των απορριμμάτων. Αλλά κι εκεί οι όποιες παρεμβάσεις του συναντούν… τοίχο.

Χθες το πρωί ο ίδιος μαζί με το δημοτικό σύμβουλο, Σταμάτη Μπεχράκη, επισκέφθηκαν το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος σημειωτέον κοστίζει στους δημότες 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η εικόνα που αντίκρισαν επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το… έγκλημα που συντελείται. Σκουπίδια, δέματα μισοσκισμένα, στραγγίδια χύμα στην περιοχή, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Μάλιστα, ο Μανώλης Μάκαρης, μιλώντας στο «Θάρρος», τόνισε ότι η κατάσταση που αντίκρισαν είναι άκρως αποκαλυπτική και πολύ χειρότερη από την προηγούμενη επίσκεψη.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ecowaste, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση, Μίμης Βαγενάς, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο όγκος των υπολειμμάτων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα εκεί, γιατί ανέλαβε την ευθύνη του έργου πρόσφατα, τον Αύγουστο. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα υπολείμματα είναι υπεύθυνος να τα πάρει από εκεί ο Δήμος Καλαμάτας, χωρίς όμως να ξέρει πότε θα το κάνει και πού θα τα πάει.

Τμήμα της αποκατεστημένης χωματερής. Τα χώματα έχουν φύγει και φαίνονται σκουπίδια...

Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες στη Μαραθόλακκα και πως σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Σημείωσε δε ότι επιθυμεί να επισκέπτεται την περιοχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «για να ενημερώνεστε και να βλέπετε και την πρόοδο».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μαραθόλακκα ανέφερε ότι το πρώτο ζήτημα είναι η ακαταλληλότητα της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι αυτή βρίσκεται «σε μια χαράδρα, όπου το έδαφος είναι πορώδες. Είδαμε και τα αποτελέσματα των πλημμυρικών φαινομένων που κατέβασαν σκουπίδια από τη Μαραθόλακκα και τα πήγαν κάτω στους Πέντε Δρόμους. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να βελτιωθεί εδώ η κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τους εργαζομένους, ο κ. Μάκαρης υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας «να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής. Απ’ ό,τι μας είπαν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν ούτε τουαλέτες.

Ο χώρος πρέπει να στεγαστεί. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ευρεία τσιμεντόστρωση, γιατί δεν μπορεί να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στις λάσπες. Πρέπει ο Δήμος οπωσδήποτε να αναλάβει αυτή τη δουλειά».

Για το υπόλειμμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε: «Ακόμα ο Δήμος δε μας έχει πει πού ακριβώς θα πάνε αυτές οι μπάλες. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούν, να πάνε σε χώρο υγειονομικής ταφής, με τις σωστές συνθήκες, έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος, γιατί και οι εργαζόμενοι εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν».

Χαμηλά στους Πέντε Δρόμους έχουν σχηματιστεί λιμνούλες με σκούρο υγρό, ίσως ζουμιά από τα σκουπίδια που κυλούν από τη Μαραθόλακκα

Πηγή φωτογραφιών: kalamatajournal.gr

Πηγή βίντεο: eleftheriaonline.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα