Διαψεύδει το ΕΑΑ τα περί σύνδεσης μεσογειακού κυκλώνα με την καταστροφή στη Μάνδρα

Διαψεύδουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σύνδεση του μεσογειακού κυκλώνα που «χτύπησε» τη χώρα μας με τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική και δη τη Μάνδρα.

Σε σημερινό τηλεγράφημά του, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA) και το πρακτορείο Bloomberg, μετέδωσε ότι η καταστροφική καταιγίδα στα δυτικά της πρωτεύουσας ήταν

ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και περιλάμβανε ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κυκλώνας, που ονομάστηκε Νούμα από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Free University του Βερολίνου, είχε ταυτόχρονα τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά. Στο σχόλιό της, η αμερικανική υπηρεσία σημειώνει ότι ο κυκλώνας Νούμα «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και φονικές καταιγίδες στην Ελλάδα και άλλα σημεία των Βαλκανίων. Η Νούμα θεωρείται ένας υβριδικός κυκλώνας, με τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή. Η Μεσόγειος, τυπικώς, δεν είναι πρόσφορη στην ανάπτυξη τροπικών κυκλώνων, εξαιτίας του σχετικά χαμηλού βάθους των νερών της και την περιορισμένη έκταση ανοικτής θαλάσσης, αδιάκοπης από χερσαίες ζώνες».

Εντούτοις, το ΕΑΑ διαψεύδει τη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών καιρικών γεγονότων. «Η καταστροφή στη Μάνδρα τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/11 προκλήθηκε από μια ζώνη πολύ ισχυρής βροχόπτωσης, όπως εντοπίστηκε από το μετεωρολογικό ραντάρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (βλ. σχετικό δελτίο τύπου του ΕΑΑ το οποίο εκδόθηκε στις 21/11), και η οποία εντάσσεται στη γενικευμένη κακοκαιρία (Ευρυδίκη) η οποία επηρέαζε τη χώρα μας το διάστημα 13-17/11», επισημαίνει το Αστεροσκοπείο και εξηγεί περαιτέρω:

«Ο μεσογειακός κυκλώνας στον οποίο δόθηκε το όνομα Ζήνων, δημιουργήθηκε αργότερα, και επηρέασε περιοχές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας κυρίως το διήμερο 18 και 19/11, τρείς ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα».

Εν κατακλείδι, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών καιρικών γεγονότων».

Keywords
Τυχαία Θέματα