Σταθάκης: Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα

Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Ηράκλειο όπου και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης

Σταύρο Αρναουτάκη, παράγοντες της Κρήτης και δημάρχους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει τεράστιο όφελος για το νησί, τη χώρα και το περιβάλλον, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός αναφερόμενος στη Μικρή Διασύνδεση δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αφορά τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με τον σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020 με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το συγκεκριμένο σταθμό.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση όπως ανέφερε ο υπουργός, το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί το μεσοδιάστημα τέλη 2022 με αρχές 2023.

Μιλώντας για το κόστος της ενέργειας που αφορά την Κρήτη ο υπουργός είπε πως με τη διπλή διασύνδεση πέρα από την οριστική επίλυση του ενεργειακού το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε ποσό κόστους, θα μειωθεί από τα 700 εκατ. που πληρώνουμε στα 400 εκατ. ευρώ, μπαίνοντας παράλληλα σε ένα μεταβατικό στάδιο μιας και θα ενισχυθούν και οι άλλες μορφές ενέργειας ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει το σταδιακό κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων και η κατασκευή νέων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο μεταβατικό στάδιο από το 2020 και μέχρι τη λειτουργία της νέας διασύνδεσης θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ, βάσει κοινοτικής υποχρέωσης, ενώ θα υπάρξει αίτημα προς την Κομισιόν για την παράταση λειτουργίας των νεότερων μονάδων που είναι λιγότερο ρυπογόνες. Η επάρκεια του νησιού, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, θα ενισχυθεί επίσης με προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων αλλά με και συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει σχέδιο που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, ο υπουργός τόνισε ότι φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. «Πλέον, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη - Αττική με το τμήμα Κρήτη - Κύπρος - Ισραήλ, καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή», τόνισε ο υπουργός. Η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ σε διάστημα 14 μηνών έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούν την εκκίνηση της β΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, τη συμβασιοποίηση της γ΄ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και τη συμβασιοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της α΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατ. ευρώ, τις χρεώσεις των ΥΚΩ και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ. «Το 2023, οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα