Σπάνιος σπιζαετός καταγράφηκε στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Για 5η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), που διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με υπεύθυνο για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πληθυσμών πουλιών στην Ελλάδα

και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας μας. Τα δεδομένα, που συλλέγονται στις ΜΕΚΥΠ, χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των πληθυσμών και την γεωγραφική εξάπλωση των υδρόβιων πτηνών με τελικό στόχο τού προγράμματος την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία τους και των βιοτόπων τους.

Στιγμιότυπο από τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2018 στον υγρότοπο Σχινιά

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στα 10 προεπιλεγμένα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή καταμέτρηση, παρατηρήθηκαν 58 διαφορετικά είδη πτηνών, με πιο πολυάριθμα τα ψαρόνια, τις φαλαρίδες, τα κιρκίρια και τις χουλιαρόπαπιες. Επίσης, παρατηρήθηκαν και πολλά αρπακτικά πτηνά, με πιο πολυάριθμα είδη τους καλαμόκιρκους, τα ξεφτέρια και τις γερακίνες, ενώ αξιόλογη καταγραφή αποτελεί και αυτή ενός σπιζαετού, καθώς το συγκεκριμένο είδος σπάνια απαντάται πλέον στην περιοχή της Αττικής.

Ο Σχινιάς αποτελεί τον σημαντικότερο υγρότοπο της Αττικής και έναν από τους ελάχιστους παράκτιους υγροτόπους, που έχουν απομείνει στην νοτιοανατολική ακτογραμμή της χώρας. Το γεγονός αυτό τον καθιστά πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα