Θεομηνία στην Αττική: 15 νεκροί από τις πλημμύρες (φωτο+vid) - upd

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας Αττικής, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 17. Ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί καθώς σύμφωνα με ενημέρωση τόσο το Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού της Πυροσβεστικής οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του από τους 15 νεκρούς, οι έξι αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες

του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.

Το «Θριάσιο» Νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν από τις πληγείσες περιοχές ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.

Περίπου στις 10:30 πμ. διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», η πρώτη τραυματίας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της διασωληνώθηκε. Μετά από ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, μετέβη στο «Θριάσιο» ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου προκειμένου σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου να συντονίσει το έργο της διαχείρισης των τραυματιών και των νεκρών που θα διακομίζονταν από τις πληγείσες περιοχές.

Από τις 11:00 το πρωί και μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διεκομίσθησαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες). Από τους τραυματίες μία γυναίκα οδηγήθηκε στην ΜΕΘ διασωληνωμένη, μία ακόμα στην Πνευμονολογική Κλινική, μία στην Ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και τα Μέγαρα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, κτήρια και καταστήματα και να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στις παραπάνω περιοχές.

Ειδικότερα, στη Μάνδρα, τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το βουνό μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους, ενώ σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα

Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο έχει μετατραπεί σε ποτάμι από νωρίς το πρωί, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην παλαιά Εθνική, στο 39ο χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα.

Εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται, εδώ και λίγη ώρα, σε τμήματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου λόγω συσσώρευσης υδάτων. Ειδικότερα, εκτροπή γίνεται: στο 15,5ο χλμ. (ύψος Ασπροπύργου), στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χλμ. (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας), στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 24ο χλμ. (κόμβος Μάνδρας), στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λεωφορείο «πνίγηκε» στην ΠΕΟ Αθηνών - Κορίνθου

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που επλήγη τα ξημερώματα από την θεομηνία.

Το νερό από τον πλημμυρισμένο χείμαρρο και την νεροποντή έφτασε σε τέτοιο ύψος που σχεδόν κάλυψε ολοσχερώς ένα ολόκληρο λεωφορείο. Ευτυχώς το όχημα όταν καλύφθηκε από τα νερά ήταν άδειο, καθώς η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε απεγκλωβίσει και τους 12 επιβαίνοντες.

Ανέβαιναν στα φορτηγά για να σωθούν

Δραματικές στιγμές έζησαν και οι οδηγοί που βρέθηκαν στην περιοχή της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, την ώρα της σφοδρής καταιγίδας που μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να κινδυνεύσουν.

Όπως αποκάλυψαν οδηγοί στο protothema.gr, έζησαν τρομακτικές στιγμές, όταν είδαν τα νερά να πλημμυρίζουν τον δρόμο και να φτάνουν μάλιστα τόσο ψηλά, όσο οι πόρτες των οχημάτων τους. Προσπαθώντας να βρουν τρόπο να γλυτώσουν, στην περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε κι άλλο, αποφάσισαν να ανέβουν στην οροφή φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί δίπλα τους!

Κλειστά τα σχολεία σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο

Με απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων, θα μείνουν σήμερα κλειστά.

Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων συνιστά η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Η Περιφέρεια Αττική συνιστά περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, τους οποίους καλεί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα