Ειδικό «Εξοικονομώ» για τη Βουλή!

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ένα «ξεχασμένο» έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο πιο εμβληματικό ίσως κτήριο της νεότερης Ελλάδας, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, παίρνει και πάλι μπροστά! Όπως παρουσιάζει σήμερα η Greenagenda, η Βουλή και η κυβέρνηση κατάφεραν να ενεργοποιήσουν εκ νέου το σχέδιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του Κοινοβουλίου, που ξεκίνησε το 2013 αλλά

σταμάτησε λόγω της ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Και δεν μπόρεσε να ξανα-ξεκινήσει νωρίτερα λόγω της εκκρεμότητας της έγκρισης του νέου ΚΕΝΑΚ, πρόβλημα που καταδυναστεύει εδώ και 2,5 χρόνια όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα. Αλλά, τώρα που άνοιξε ο δρόμος, το έργο της Βουλής είναι το πρώτο που παίρνει μπροστά – πιο γρήγορα και από το πολυαναμενόμενο νέο «εξοικονομώ»!

Έτσι, με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως του ΕΣΠΑ Ευγενίας Φωτονιάτα προσκαλείται η Βουλή των Ελλήνων να καταθέσει πρόταση, στο νέο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες – ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ», δηλαδή σε ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε ειδικά για το Κοινοβούλιο, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη δράση «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες», από την οποία θα χρηματοδοτηθούν και οι προσκλήσεις για άλλα δημόσια κτίρια τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε, όπως είχε γράψει τότε η Voria, ότι αρχικά η ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής είχε ενταχθεί ως Πρότυπο Επιδεικτικό Έργο Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Δημόσια Κτήρια το 2013 στο τότε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, κατόπιν συνεννόησης με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μαϊμαράκη. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι οι υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων έχουν προετοιμάσει ήδη πλήρη φάκελο για τη δράση «Πρότυπα Επιδεικτικά Έργα Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Δημόσια Κτήρια» του ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε το έργο να προχωρήσει το δυνατόν γρηγορότερα σε φάση υλοποίησης. Λόγω των τεράστιων γραφειοκρατικών θεμάτων σε ένα κτήριο που προστατεύεται ποικιλοτοτρόπως από διάφορα νομοθετικά καθεστώτα προστασίας, οι υπηρεσίες της Βουλής δεν κατάφεραν εγκαίρως να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα που απαιτούνταν και, εντέλει, το έργο απεντάχθηκε το 2015 από το παλαιό ΕΣΠΑ, με την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θα ενταχθεί στο επόμενο, όπως και έγινε. Και τώρα, μετά από 4 χρόνια, ήρθε ξανά η ώρα να ξαναρχίσει το έργο, έστω και με 2 χαμένα χρόνια στην πλάτη, όμως με ελαφρώς αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικού ύψους έως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την τωρινή πρόσκληση, η οποία είναι γενικόλογη, προκειμένου να έχουν ευελιξία οι υπηρεσίες της Βουλής στη διαμόρφωση του τεχνικού δελτίου και των άλλων δικαιολογητικών.

Οι αναβαθμίσεις θα αφορούν:

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), όπως π.χ. επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/ λέβητα/ σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, παθητικά ηλιακά συστήματα κλπ.Δράσεις αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως π.χ. εγκατάστασης ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας, κατασκευή εγκατάστασης εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ή/και ΑΠΕ για παραγωγή ψύξης κλπ.

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων, έχουν σχεδιάσει ήδη από τον προηγούμενο κύκλο προτεινόμενες παρεμβάσεις – μέτρα, οι οποίες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στο σύστημα ΨύξηςΚατηγορία 2: Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στο κέλυφος του κτηρίου (θερμομόνωση δώματος/ νέα κουφώματα στις όψεις)Κατηγορία 3: Σύστημα αυτοματισμού BMS (με διασύνδεση στο σύστημα φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, που στην περίπτωση της εξοικονόμησης ενέργειας για το κτήριο της Βουλής, δεν έχουν διαφοροποιηθεί εξαιρετικά, το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου του Κοινοβουλίου είναι 27.023 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους μελετήθηκε αρχικά να επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις είναι 24.943τ.μ. Μάλιστα το 2013 έγινε ενεργειακή προσομοίωση και στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που «εικονικά» εκδόθηκε, η ενεργειακή κατηγορία του Μεγάρου της Βουλής ήταν τάξης Δ. Με τα αρχικά μελετημένα μέτρα η Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) που μπορεί να επιτευχθεί ήταν μεγαλύτερη του 30% (φτάνοντας το 38,6%), ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει κατά μία (1) τουλάχιστον κατηγορία. Ο σχεδιασμός όμως αυτό, μαθαίνουμε, θα βελτιωθεί, προκειμένου, αν γίνει εφικτό, η Βουλή να ανέβει κατά δύο κατηγορίες και να προσαρμοσθεί στον νέο ΚΕΝΑΚ (η καθυστερημένη έγκριση του οποίου αποτέλεσε και βασικό λόγο της 2χρονης καθυστέρησης προκήρυξης του προγράμματος για τη βουλή αλλά και για το νέο «Εξοικονομώ»).

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Βουλής, οι λόγοι για τους οποίους συνίσταται η αναβάθμιση του κτηρίου είναι:

Αυξημένα φορτία κλιματισμού και δευτερευόντως θέρμανσηςΑυξημένα φορτία φωτισμούΜη αποδοτική λειτουργία Η/Μ εξοπλισμούΑνάγκη αλλαγής παλαιών κατεστραμμένων ξύλινων κουφωμάτων που συνδυάζουν την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση με παράλληλη αύξηση του πλήθους των πραγματοποιούμενων παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις που επιλέχθηκαν το 2013 πληρούσαν τα κριτήρια αυτά ενώ σέβονται και την αρχιτεκτονική του ιστορικού μνημείου, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση και για τον δεύτερο κύκλο. Τα απαιτούμενα κριτήρια για κάθε δράση συνοψίζονται ως εξής:

Μηδενική αλλοίωση της αρχιτεκτονικής του κτηρίουΜέγιστο ενεργειακό όφελος δράσηςΜέγιστο περιβαλλοντικό όφελος δράσηςΤεχνική αρτιότητα λύσηςΒέλτιστος δείκτης κόστους οφέλουςΠλήρης κάλυψη των στόχων της πρόσκλησηςΒελτιστοποίηση των συνθηκών άνεσης

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Βουλής, η πρόταση του 2013-2014 κάλυπτε τις ακόλουθες εργασίες με τα εξής κόστη:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

Προσθήκη θερμομόνωσης στο δώμα 250.000,00 €Σύστημα πολυδιαιρούμενων μονάδων
φυσικού αερίου 1.900.000,00 €Σύστημα ελέγχου καύσης 10.000,00 €Επέκταση συστήματος κεντρικής
ενεργειακής διαχείρισης (BEMS) 200.000,00 €Υπηρεσίες Τεχνικού – Ενεργειακού
Συμβούλου – Ενεργειακές Επιθεωρήσεις 40.000,00 €ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 2.400.000,00 €

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, όλες οι ανωτέρω εργασίες θα συμπεριληφθούν εκ νέου από τις υπηρεσίες της Βουλής, καθώς είναι ώριμες μελετητικά από την προηγούμενη φάση, αλλά θα προστεθούν και ορισμένες νέες που θα οριστικοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα υποβληθεί η τελική πρόταση προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα