Μία εγκυκλοπαίδεια 700 σελίδων για το ελαιόλαδο, με ελληνική τεχνογνωσία

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα εκλαϊκευμένο επιστημονικό έργο που εμπεριέχει έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων για το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άξιον, με την υποστήριξη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Η παρουσίαση του «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» έγινε χθες με αφορμή το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace. Το 4ο Συνέδριο

της GAIA έχει θέμα: «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου». Χορηγός επικοινωνίας είναι η Greenagenda.gr.

Την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας επιμελήθηκε ο Βασίλης Ζαμπούνης με εμπειρία 40 ετών στην ελαιοκομία. Η «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» απευθύνεται σε όλο τον κόσμο του ελαιολάδου: στους επαγγελματίες, τους λάτρεις του προϊόντος, στη γενιά των νέων επιχειρηματιών. Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοήθημα, αλλά και το καλύτερο δώρο προς τους φίλους και συνεργάτες τους.

Συνολικά 37 ειδικοί επιστήμονες, μέσα σε 38 κεφάλαια και 700 έγχρωμες σελίδες που κοσμούνται από εκατοντάδες φωτογραφίες, και με τη συμβολή του φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, καλύπτουν όλη την «αγροδιατροφική αλυσίδα» (δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενά του, ΕΔΩ).

Στις 7 ενότητες της έκδοσης παρουσιάζονται αναλυτικά:

1. Ιστορία & Πολιτισμός
2. Η πρωτογενής παραγωγή (καλλιέργεια)
3. Το ελαιοτριβείο (ελαιουργείο)
4. Συσκευασία, Τυποποίηση
5. Θέματα χημείας του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου
6. Υγεία & Διατροφή
7. Θέματα Αγροτικής Ελαϊκής Πολιτικής

Ο Βασίλης Ζαμπούνης μίλησε για μια συλλογική προσπάθεια κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων γεωπόνων, καθηγητών και όσων ασχολούνται με την ελιά και το ελαιόλαδο, ενώ έκανε μια σύντονη παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της καλλιέργειας της ελιάς τονίζοντας ότι βρίσκεται σε ημιεγκατάλειψη. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερες φυτεύσεις δένδρων και ζήτησε από όλους να προσέξουν το προϊόν της ελιάς.

Ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς & Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επισήμανε ότι «θεωρούμε και δικό μας χρέος μια μικρή συνδρομή στην ανάδειξη και συστηματοποίηση τέτοιων θεμάτων. Μέσα από το βιβλίο συστήνονται οι γνώσεις των επιστημόνων, η GAIA υποστήριξε αυτήν την έκδοση και συνέβαλε ώστε να αναδειχθεί ένα τόσο σημαντικό προϊόν για τη χώρα μας».

Ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε, ακόμη, ότι αυτόν τον πλούτο μέσα από το βιβλίο «θα επιδιώξουμε να τον έχουμε ως παρακαταθήκη και σε άλλα αγροτικά προιόντα» και προανήγγειλε μία έκδοση για την καλλιέργεια του μπασμά.

Ο Ιωάννης Θεριός, Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ, τόνισε ότι αυτό το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία διότι καλύπτει στις 37 ενότητές του θέματα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και γνώσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως η άρδευση - λίπανση, η ελαιοποίηση, η διατροφική αξία τους, η αξιοποίηση των αποβλήτων της ελαιουργίας, αλλά και αρκετά πρακτικά θέματα για τους παραγωγούς ελιάς και ελαιολάδου.

«Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια επιστημονική καινοτομία για να εφοδιάσει τον φοιτητή, τον γεωπόνο, τον έμπειρο ελαιοκαλλιεργητή αλλά και τον κάθε ενδιαφερόμενο. Μέσα του συνοψίζεται το σύνολο της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για την ελιά και το ελαιόλαδο και ο αναγνώστης βρίσκει πολύτιμες και επιστημονικές πληροφορίες για την ελαιοκομική γνώση», πρόσθεσε ο κ. Θεριός.

Η Εύη Προδρόμου, της Yanni's Olive Grove, μια οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και αξιοποιεί περισσότερα από 6.000 ελαιόδενδρα, παράγοντας αγουρέλαιο που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, τόνισε ότι «το βιβλίο είναι σε κατανοητή γλώσσα για τον παραγωγό, με μια ύλη που ποικίλει από την καλλιέργεια στο χωράφι μέχρι την τυποποίηση της ελιάς και τους ελαιολάδου. Μου θύμισε την πορεία της δικής μας οικογένειας. Μακάρι αυτή η έκδοση να κυκλοφορούσε πριν από χρόνια, όταν εμείς ξεκινήσαμε τη δική μας μονάδα ώστε να είχαμε αυτή τη σπουδαία γνώση».

Keywords
Τυχαία Θέματα