Με οκτάμηνες συμβάσεις από το 2019 οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Natura

του Νίκου Αβουκάτου

Αντιδράσεις στους 367 εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης περιοχών Natura 2000 φέρνει το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, το υπουργείο προχωρεί σε ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, που αποτελεί χρόνιο ζήτημα, αφού προβλέπεται η διενέργεια διαγωνισμού για οκτάμηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ,

εντός του 2018. Η χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία θα εξασφαλίζεται από το Πράσινο Ταμείο.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει, οι εργαζόμενοι στους ΦΔ θα παραμείνουν στην εργασία τους με το ισχύον καθεστώς για το 2018 μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Για την επομένη ημέρα υποτίθεται ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, εννοείται με το νέο εργασιακό καθεστώς, το 2019. Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου, επειδή δεν μπορεί να περιγράφεται ο αριθμός του υπάρχοντος προσωπικού, για την ώρα το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν με «παγωμάρα» τις αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση. Η πρώτη αντίδρασή τους ήταν να αιτηθούν από το υπουργείο παράταση της υφιστάμενης κατάστασης, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Όμως, το ΥΠΕΝ απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό πέρα από τις οκτάμηνες συμβάσεις.

Τι λέει το υπουργείο

Εξάλλου, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωναν, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ότι με διαδοχικές σχέσεις εργασίας εξασφαλίζεται η εργασία και η στελέχωση των Φορέων μέχρι την κάλυψη θέσεων από συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Η επιλογή αυτή είναι ασφαλής και σύμφωνη με τους περιορισμούς προσλήψεων που έχει η χώρα μας μέχρι και το 2018», εξηγούσαν.

Άλλοι 7 Φορείς για να καλυφθούν οι Natura

Για τον αριθμό των φορέων διαχείρισης, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υφιστάμενοι και θα δημιουργηθούν άλλοι επτά φορείς, ώστε να καλυφθεί η επικράτεια.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα