Λίμνη Καλλιδρόμου: Μέτρα προστασίας από τα θηριώδη τζιπ (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ασπίδα προστασίας στην πολύπαθη λίμνη Καλλιδρόμου, στη Φθιώτιδα, όπου ασυνείδητοι διαταράσσουν ανεξέλεγκτα τον προστατευόμενο οικότοπο «οργώνοντας» κατά καιρούς το σπάνιας ομορφιάς τοπίο με τα θηριώδη τετρακίνητα οχήματά τους, προσπαθεί να ανεγείρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω του έργου LIFE «ForOpenForests». Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000, που βρίσκεται στα όρια των δήμου Λαμιέων

και Αμφίκλειας- Ελάτειας, και είναι ένας οικότοπος με δεκάδες σπάνια είδη φυτών και ζώων, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ορεινές λίμνες της Ευρώπης.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι συγκεκριμένοι οδηγοί επιδίδονται σε αγώνες επίδειξης ισχύος, ρημάζοντας την ισορροπία του περιβάλλοντος στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης να ζητήσει και να πετύχει εισαγγελική παρέμβαση για αυτήν την «επίδειξη ωμής βίας». Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξάλλου, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία, η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων δεν επιτρέπεται σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τη, μέσω της κίνησης των οχημάτων αυτών, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, περιμετρικά της λίμνης τοποθετήθηκε περίφραξη από ξύλινους πασσάλους, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος στη λίμνη με αυτά τα οχήματα. Βέβαια, αν και η συγκεκριμένη περίφραξη είχε προβλεφθεί στην πρόταση που είχε υποβληθεί το 2011, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πρόγραμμα LIFE για την προστασία της λίμνης, χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα πολλών ετών και κυρίως να λάβει μεγάλη δημοσιότητα το θέμα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως αυτό το μέτρο προστασίας δεν θα «αντέξει» και ότι τα κρούσματα καταπάτησης της λίμνης δεν θα εκλείψουν μόνον με αυτόν τον τρόπο, αφού πρόκειται για μία περίφραξη στην οποία εύκολα μπορούν να προκληθούν φθορές.

«Ο χαρακτήρας της περίφραξης της λίμνης είναι διττός. Από τη μια αφορά την προστασία της από τα τροχοφόρα. Από την άλλη, οι ερευνητές θέλουν να δουν την επίδραση της βόσκησης στην περιοχή για αυτό πρόκειται να τοποθετηθεί σε κάποια σημεία της επιπλέον περίφραξη, την ερχόμενη Άνοιξη», επισήμανε ο Χρήστος Γεωργιάδης, Γεωπόνος MSc, Συντονιστής του έργου ForOpenForests.

Από την πλευρά της, η τοπική κοινωνία προσπαθεί να περιφρουρήσει με τους δικούς της τρόπους το σπάνιο οικοσύστημα. «Εμείς θέλουμε μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή μας. Έχουμε αναλάβει δράση για την προστασία της και ελέγχουμε όσο μπορούμε τη λίμνη με τον Σύλλογο Φίλων Παλαιοχωρίου», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Μάκης Αποστολόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα