Η αφαλάτωση «ξεδιψά» το Αιγαίο

Η επιλογή της αφαλάτωσης για την υδροδότηση ακόμη και των μικρότερων κατοικημένων νησιών του Αιγαίου αποτελεί μία πραγματικότητα, η οποία λαμβάνει ολοένα και πιο εκτεταμένη μορφή.

Η αφαλάτωση που αποτελεί μία πολύ πιο «πράσινη» και οικονομική επιλογή, σε σχέση με τη μεταφορά νερού με δεξαμενόπλοια-υδροφόρες, βοηθά ακόμη και νησιά της «άγονης γραμμής», όπως τα Κουφονήσια και η Ηρακλειά.

Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2014 τα Κουφονήσια διαθέτουν μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 600 κυβικών πόσιμου νερού ανά ημέρα.

Όμως, η αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών

στα Κουφονήσια είχε ως συνέπεια την ανάγκη για περισσότερο νερό.

Τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκε η επέκταση της χωρητικότητας στην υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης κατά 100 κυβικά την ημέρα και πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η σχετική επένδυση με προϋπολογισμό της τάξης των 74.000 ευρώ.

Με την αναβάθμιση που επιτεύχθηκε η μονάδα αφαλάτωσης Κουφονησίου παράγει πλέον 700 κυβικά/24ωρο.

Την ίδια στιγμή στα Κουφονήσια παρελήφθησαν την ίδια περίοδο με την επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης και τρεις νέες αντλίες λυμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία των κεντρικών αντλιοστασίων του δικτύου βιολογικού καθαρισμού του νησιού, ενώ η επόμενη πρόκληση είναι να ανατεθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση που απαιτείται, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, για την εξεύρεση χρηματοδότησης προμήθειας μιας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης 600 κυβικών/24ωρο.

Παράλληλα εντός του Δεκέμβρη για το νησί της Ηρακλειάς (με 150 κατοίκους), που βρίσκεται στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπογράφτηκε απόφαση για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 300 κυβικών μέτρων ημερησίως.

Υδατική αυτονομία αποκτούν και η Πάτμος, καθώς και οι Αρκιοί, που για πολλά χρόνια αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού για ντόπιους και επισκέπτες. Το κόστος του δημοσίου μόνο για τη μεταφορά νερού στην Πάτμο με πλοία υδροφόρες, άγγιζε κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια, το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η δυναμικότητα της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα