Περιορίστε την υγρασία στο σπίτι σας για να εξοικονομήσετε ενέργεια

Η υγρασία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και η ύπαρξη της μέσα στην οικία μας ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, μας οδηγεί κατά κανόνα στο να αυξάνουμε την ποσότητα της θέρμανσης μέσα στο σπίτι, προκειμένου να νιώσουμε άνετα.

Η μεγαλύτερη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης μέσα στις κατοικίες για να περιορίσουμε την «ψύχρα» που νιώθουμε, λόγω της υγρασίας, δεν είναι μία «πράσινη» επιλογή και βέβαια δεν συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχουν πολύ πιο φυσικοί και ανέξοδοι τρόποι, οι οποίοι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το περιβάλλον,

τουλάχιστον όσο η καύση του πετρελαίου ή ακόμη χειρότερα ξύλων, για να αισθανθούμε περισσότερη ζέστη στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.

Ορισμένοι από αυτούς τους τρόπους είναι οι ακόλουθοι:

- Είναι πολύ σημαντικό να αερίζονται επαρκώς δωμάτια, όπως το μπάνιο και η κουζίνα στα οποία δημιουργούνται πολλοί υδρατμοί. Καλό είναι να ανοίγουν καθημερινά τα παράθυρα για λίγη ώρα κυρίως το πρωί.
- Να αποφεύγονται μακράς διαρκείας μπάνια με καυτό νερό γιατί δημιουργούνται πολλοί υδρατμοί και η υγρασία τραβάει την «ανιούσα».
- Μην αφήνετε τα ξύλα για το τζάκι μέσα στο σπίτι. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού που βγαίνει με τη μορφή υγρασίας στον χώρο. Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα ξύλα εκτός σπιτιού.
- Σε σπίτια που έχουν θέματα υγρασίας καλό είναι να αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου.
- Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα ή από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.
- Μην απλώνεται τα ρούχα μέσα στο σπίτι και γενικά μην τα βάζετε μέσα αν είναι ακόμη υγρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πλέον και άλλες λύσεις για να «τιθασευτεί» η υγρασία, όπως η αγορά ενός αφυγραντήρα. Η Greenagenda.gr έχει περιγράψει σχετικά ποιες είναι οι προσφερόμενες επιλογές αφυγραντήρων και τι παρέχουν, ενώ οι πιο σύγχρονες σχετικές συσκευές έχουν και πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων σε εσωτερικό χώρο, καλύπτοντας και αυτή την ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα