Χριστουγεννιάτικα φυσικά δένδρα: Άλλη μια χρονιά στα σκουπίδια, χωρίς αξιοποίηση

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα φυσικό δένδρο διακοσμεί το σπίτι μας ή τον χώρο εργασίας μας για τα Χριστούγεννα και δίνει στο στολισμένο σαλόνι μας μία αύρα... βουνού. Για πολλούς αποτελεί την καλύτερη επιλογή, έναντι, βεβαίως, των πλαστικών χριστουγεννιάτικων δένδρων, που επικρατούν κατά κράτος, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Περίπου 80.000 έλατα διοχετεύονται στην αγορά από την περιοχή του Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, η όποια καλύπτει το 90% της εγχώριας παραγωγής. Φέτος, για παράδειγμα, στην αγορά

θα βγουν περισσότερα από 116.000 δενδρύλλια, κάθε λογής, αλλά κατά κύριο λόγο ελάτης.

Όμως, μετά τις γιορτές, σε αρκετές γειτονιές θα παρατηρήσουμε τα φυσικά δένδρα στοιβαγμένα, έξω από τους κάδους απορριμμάτων. Η τύχη τους θα είναι ο δρόμος για τους ΧΥΤΑ, μαζί με τα κλαδέματα, αφού πρώτα θρυμματιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη χρήση του ξερού έλατου σε λέβητα παραγωγής ζεστού νερού έχει αποδειχθεί ότι σε 8-10 λεπτά ο χρήστης έχει ζεστό νερό 60 βαθμών. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, αξιοποιήσουν το έλατο ως πέλετ για να εξασφαλίζεται η θέρμανση νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), δεν έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής η αξιοποίηση των δένδρων αυτών, καθώς συλλέγονται μαζί με άλλα κλαδέματα και οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, ενώ σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις κομποστοποιούνται.

«Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να εκμεταλλευόμαστε τα φυσικά δένδρα ακόμη και ως καύσιμη ύλη αλλά βρισκόμαστε αρκετά μακριά από μία τέτοια εξέλιξη. Εμείς μαζεύουμε τόνους με κλαδέματα και μαζί όλα τα ογκώδη αντικείμενα παίρνουν τον δρόμο για τον ΧΥΤΑ. Μια διαδικασία που μας κοστίζει ακριβά π.χ. σε εργατοώρες, σε καύσιμα, αφού η μεταφορά ενός τόνου τέτοιων αποβλήτων κοστολογείται περίπου σε 90 με 100 ευρώ», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος και Πυλαίας Γεώργιος Μπαμπαράτσας.

«Μελλοντικά με τη δημιουργία των "Πράσινων Σημείων" θα μπορούν οι πολίτες να "ανακυκλώνουν" εκεί και τα φυσικά δένδρα, μαζί με άλλα αντικείμενα. Αντί να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, μετά τον θρυμματισμό τους, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως στο εξωτερικό, ή ακόμη και να προσφέρονται ως ξυλεία σε άπορες οικογένειες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Σωκράτης Σαμαράς, Αντιδήμαρχος υπηρεσιών Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θέρμης.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα για θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης Θωμάς Ψαράς επανέλαβε ότι σύντομα μέσω σχετικού διαγωνισμού θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα