Ηράκλειο: Η αξία των ορεινών οικοσυστημάτων Natura της Κρήτης και ο τουρισμός βουνού

Με επιτυχία υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου η ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Συλλόγο Ηρακλείου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Βουνού, στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου,

Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Πληροφόρηση & Επικοινωνία, με τίτλο «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (“LIFE Natura2000 Value Crete” - LIFE13 INF/GR/000188).

Παρουσία εκπαιδευτών, φυσιολάτρών, ορειβάτων, εξερευνητων του βουνού, των φαραγγιών και των σπηλαίων της Κρήτης, η κυρία Α. Μαρτυνιακάκη, Έφορος Αναρήχησης και Χιονοδρομίας, μέλος του ΕΟΣ παρουσιάσε τα διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο Βουνό (ορειβασία, αναρρίχηση, αλπινισμό, κ.α.), τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και εξαιρετικές εικόνες απο την πολυετή δράση του ΕΟΣ στα ορεινά της Κρήτης.

Οι ερευνητές του ΜΦΙΚ κύριοι Π. Λυμπεράκης (Βιολόγος, PhD) και Μ. Αβραμάκης (Βοτανολόγος, PhD) παρουσίασαν τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στα βουνά της Κρήτης και μίλησαν για την αξία τους, ενώ η κυρία Π. Μπαξεβάνη μίλησε για τους τρόπους συμβολής όλων όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες βουνού στην προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων.

Τέλος, ο κος Χ. Φασουλάς παρουσίασε το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά στους 3 ορεινούς όγκους του νησιού (Λευκά όρη, Ψηλορείτη, Γεωπάρκο Σητείας) οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Δίκτυο της UNESCO.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βραδιά έκλεισε με κέρασμα και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους τρόπους συνεργασίας των Ορειβατικών, Πεζοπορικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων με το ΜΦΙΚ στην προσπάθεια διαφύλαξης της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα