Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Κυκλάδες

Το «πρασίνισμα» των Κυκλάδων, δηλαδή η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντικατασταθεί το ενεργοβόρο και «βρόμικο» πετρέλαιο σε πολλά νησιά, αποτελεί έναν στόχο με άμεσα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, αλλά και έμμεσα, μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, δια του προέδρου του Γ. Ρούσσου, ο οποίος εκπροσώπησε το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε., ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, οι οποίοι κλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές.

Ζητούμενο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν η ανταλλαγή των καλών πρακτικών, που ήδη έχουν εφαρμοστεί και έχουν αποδώσει θετικά, οι οποίες θα λειτουργήσουν, ώστε να εφαρμοστεί η πράσινη ενέργεια σε 1.000 ευρωπαϊκά νησιά.

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, «αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Επιμελητηρίου που, ως φορέας έθεσε πρώτος στη χώρα το 2011 τα ζητήματα της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο νησιωτικό χώρο - και συγκεκριμένα στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων – με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση τους και την σταδιακή μετατροπή τους σε πράσινα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γ. Ρούσσο, είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα νησιά, τα οποία καλύπτονται από Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής, με διακοπές στην παρεχόμενη ενέργεια και με υψηλό κόστος, λόγω της χρήσης του πετρελαίου ως καύσιμο για τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων.

Με την αλλαγή των δεδομένων που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζει ότι «υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένα νησί για να γίνει πράσινο. Ένα πιο σύγχρονο μοντέλο ξεκινά από την πλήρη αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα