Natura η εποχική λίμνη όπου φυτρώνει το μοναδικό παγκοσμίως αγριολούλουδο «Βερονίκη»

Το εποχικό λιμνίο στη θέση Αλύκαινα του Εθνικού Δρυμού Οίτης συμπεριλαμβάνεται πλέον στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σύμφωνα Με Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη. Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura

2000 (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017).

Για την Οίτη προκύπτει επέκταση της περιοχής ΤΚΣ (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) κατά 40 εκτάρια. Το εποχικό λιμνίο στη θέση Αλύκαινα αποτελεί το ένα από τα τρία στα οποία φύεται το ενδημικό φυτό Veronica oetaea.

Η Βερονίκη της Οίτης (Veronica oetaea) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο σύντομος βιολογικός κύκλος που δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπανίων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας ως κρίσιμο κινδυνεύον είδος.

Πρόκειται για ενδημικό φυτό του ορεινού όγκου της Οίτης και φύεται στα εποχικά λιμνία της Οίτης, στο οροπέδιο Λειβαδιές, στην κορυφή Γρέβενο και στη θέση Αλύκαινα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Η Βερονίκη απαντάται μόνο στην Οίτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Βερονίκη της Οίτης, το σπανιότατο αυτό ενδημικό αγριολούλουδο, αποτελεί αντικείμενο μελέτης του έργου ForOpenForests. Η Βερονίκη της Οίτης βρίσκεται από όλο τον κόσμο μόνο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα γης στην Οίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα