Δώδεκα φορές στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση το 2017 στη δυτική Θεσσαλονίκη

Συνολικά 12 φορές χτύπησαν «κόκκινο» σε ολόκληρο το 2017 τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, για το προηγούμενο έτος, διαπιστώθηκαν 12 υπερβάσεις του ημερησίου ορίου των 50 μg/m3, σε σχέση με το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 35/έτος που ορίζει ο νόμος.

Το σύνολο των υπερβάσεων παρατηρήθηκε τους χειμερινούς μήνες (7 τον Ιανουάριο, 3 τον Φεβρουάριο και 2 τον Δεκέμβριο), γεγονός που καταδεικνύει τη συνεισφορά της καύσης ορυκτών καυσίμων ή ξύλων για θέρμανση στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μετρήσεων, Δρ. Χημικό Μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του δήμου, Δημήτρη Κουτσονικόλα, τις ημέρες που παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ανώτατων ορίων, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν κατά κανόνα αυξημένες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που φανερώνει ότι δεν υπάρχει συστηματική συνεισφορά τοπικών φαινομένων στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής. Ο μέσος όρος έτους ήταν 24 μg/m3, μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 40 μg/m3.

Συνολικά, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στην περιοχή της Ευκαρπίας ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα δύο έτη (κατά τα οποία λειτουργεί ο συγκεκριμένος σταθμός), χωρίς να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, ούτε στο μέσο όρο του έτους ούτε στον αριθμό των υπερβάσεων.

Γενικά, σύμφωνα με τον κ. Κουτσονικόλα, επεισόδια ρύπανσης και υπερβάσεις των ορίων παρατηρούνται τις ημέρες που έχουμε αφενός αυξημένη παραγωγή σωματιδίων (π.χ. λόγω αυξημένης συνεισφοράς από τζάκια, αυτοκίνητα, πυρκαγιές ή κάποιο άλλο συμβάν) και αφετέρου και μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν (χαμηλές ταχύτητες ανέμου, θερμοκρασιακές αναστροφές, κλπ.).

Οι μετρήσεις στην περιοχή διενεργούνται σε καθημερινή βάση.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων:

ΜΗΝΑΣ

Μ.Ο. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ PM10 (μg/m3)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

32

7

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

29

3

ΜΑΡΤΙΟΣ

25

0

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

20

0

ΜΑΪΟΣ

19

0

ΙΟΥΝΙΟΣ

23

0

ΙΟΥΛΙΟΣ

25

0

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

25

0

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

22

0

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

19

0

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

22

0

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

21

2

Μ.Ο. 2017 (01/01/2017 – 31/12/2017)

24 μg/m3

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ

12

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα