27η Agrotica: Ακόμη πιο «πράσινη» η γεωργία με τη ρομποτική (φωτο)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ρομπότ στη γεωργία και αγροδιατροφικά προϊόντα που είναι πιο «πράσινα» και οικολογικά;

«Το να περιμένετε να δείτε έναν αγρότη και ένα ρομπότ σε ένα χωράφι που θα του κάνει όλη την δουλειά και εκείνος απλά θα χειρίζεται μία οθόνη, δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Όμως η ύπαρξη ρομποτικών συστημάτων για υποστηρικτικές εργασίες, που μπορεί να είναι και δύσκολες, για αναλύσεις, για μετρήσεις, για την εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας στο τελικό προιόν και βέβαια για την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως το νερό στις καλλιέργειες, είναι υπαρκτή και ήδη εμπορικά διαθέσιμη» σημειώνει στη Greenagenda.gr ο Καθηγητής Διονύσης Μπόχτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγρο-τεχνολογίας και Βιο-οικονομίας (ΙΒΟ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το Ινστιτούτο συμμετέχει στην 27η Agrotica, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει το πλούσιο έργο του, αλλά και μία σειρά από συστήματα εταιρειών -όπως αυτό στη φωτογραφία που δύναται να εκτελέσει μία σειρά από εργασίες μόνο του μέσα στο χωράφι φέροντας τον κατάλληλο εξοπλισμό επάνω του- που αποδεικνύουν τη διείσδυση της ρομποτικής στη γεωργία.

Το ρομπότ που επιδεικνύει το ΕΚΕΤΑ κατασκευάζεται από τη Νορβηγική εταιρεία Saga Robotics και εφοδιάζεται με έως και τέσσερις ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες για την κίνηση και το σύστημα διεύθυνσής του. Αυτό του δίνει εξαιρετικές δυνατότητες έλξης και κίνησης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε δύσκολα περιβάλλοντα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ακόμη, μπορεί να παραδοθεί με τετρακίνηση για πολύ απαιτητικές εργασίες.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις εργασίες που εκτελεί είναι:

α) Έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον περονόσπορο στα φυτά με τη χρήση UV-Light (υπεριώδες φως), εκτελώντας τη συγκεκριμένη εργασία ακόμη και νυχτερινές ώρες,

β) Μπορεί με τη χρήση καμερών και ειδικού λογισμικού να ξεχορταριάζει με πολύ προσιτό κόστος. Έτσι αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων για τον ίδιο σκοπό με προφανείς θετικές συνέπειες τόσο κόστους, όσο και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος και

γ) Παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγής και μπορεί να «αντιληφθεί» σημάδια αρχόμενων ασθενειών στα φυτά ή έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Όλα αυτά τα εκτελεί έχοντας πολύ μικρό βάρος και όγκο, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει και να μην υποβαθμίζει το έδαφος.

Ένα τέτοιο ρομπότ θα προμηθευτεί σύντομα το ΕΚΕΤΑ, είπε ο κ. Μπόχτης.

«Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάπου στον πλανήτη, έστω και ένα αγροτικό ρομπότ (εξαιρουμένων των αποστολών εναέριας επισκόπησης – drones), το οποίο να είναι σε θέση να αρχίσει και να ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη εργασία σε πλήρη αυτονομία» επισημαίνει ο ίδιος.

Όπως τονίζει ο κ. Μπόχτης, το βασικό όφελος της ανάπτυξης της ρομποτικής στη σύγχρονη γεωργία, είναι η μεταφορά της αναπτυσσόμενης τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών ρομποτικής στην άνθρωπο-κινούμενη γεωργία, με σειρά πετυχημένων παραδειγμάτων, όπως τα συστήματα πλοήγησης των σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων (auto-steering), τα συστήματα τηλεματικής, την μηχανική αναγνώριση ιδιοτήτων του εδάφους και των φυτών (ασθένειες, αναγνώριση και στοχευμένη διαχείριση ζιζανίων), την αυτόματη χαρτογράφηση καλλιεργειών.

Γιατί όμως η χρήση της ρομποτικής στη γεωργία καθιστά τα αγροδιατροφικά προϊόντα πιο «πράσινα»;

Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε την άνοδο των ενεργειακών εισροών στη γεωργία, (μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μηχανήματα) με άμεσο επακόλουθο και παράπλευρα φαινόμενα όπως η συμπίεση του εδάφους, η διάβρωση και η μείωση της οργανικής ύλης σε αυτό, η υπερβολική χρήση εδαφοβελτιωτικών, αγροχημικών και νερού κ.ά.

Η ρομποτική, κατά τον κ. Μπόχτη, με την υποστήριξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, αντικαθιστά βαθμιαία τα μεγάλα ενεργοβόρα γεωργικά οχήματα και μηχανήματα με μικρότερα και περισσότερα ευφυή συστήματα (που δαπανούν και λιγότερη ενέργεια), ενώ γίνεται πράξη και η έννοια της γεωργίας ακριβείας με ό,τι θετικό για το περιβάλλον συνεπάγεται η τελευταία. Δηλαδή συρρίκνωση της χρήσης πόρων όπως το νερό, πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια στην τροφική αλυσίδα, καθώς η ταυτότητα του τελικού προιόντος παρακολουθείται και επικαιροποιείται αδιάκοπα από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα