Τέρνα: Big deal στην Κύπρο συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ

της Μαριάννας Τζάννε

Την επέκταση της συμφωνίας για την κατασκευή της Μαρίνας της Αγίας Νάπας στην Κύπρο, υπέγραψε χθες η ΤΕΡΝΑ, αναλαμβάνοντας και το οικιστικό κομμάτι του μεγάλου πρότζεκτ, συνολικού ύψους 162 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την β΄ φάση της ανάπτυξης που ξεκίνησε αθόρυβα προ διετίας για τα λιμενικά και τα άλλα έργα υποδομής ο τεχνικός όμιλος, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο που

αναπτύσσει η ΜΜ Makronisos Marina Ltd, η οποία ελέγχεται κατά 80% από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Naguib Sawiris και κατά 20% από την ελληνική εταιρεία Καραμοντάνης, περιλαμβάνει δύο εντυπωσιακούς πύργους ύψους άνω των 100 μέτρων με 190 διαμερίσματα, 29 επαύλεις αλλά και εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής.

Πρόκειται για μία από τος μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στο νησί που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυπριακού τύπου ήδη έχει πουληθεί πάνω από το 50% της οικιστικής ανάπτυξης του ενός πύργου σε Ρώσους, Κύπριους, Λιβανέζους κ.α

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο, τα έργα της πρώτης φάσης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, που αφορούν την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και τα οποία προβλέπεται να παραδοθούν το 2019. Το σύνολο της ανάπτυξης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Το έργο, αποτελεί ένα εντυπωσιακό real estate πρότζεκτ υψηλών προδιαγραφών που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την αναβάθμιση της περιοχής.

Με την ολοκλήρωσή της, η μαρίνα θα εξυπηρετεί 600 σκάφη μήκους από 10 μέχρι 60 μέτρων, ενώ θα μπορεί να παρέχει και υποστηρικτές εργασίες και επισκευές. Το οικιστικό κομμάτι θα φιλοξενήσει επαύλεις, διαμερίσματα, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, καφέ, μπουτίκ και διάφορα καταστήματα. Την ανάληψη του έργου είχαν διεκδικήσει η Άκτωρ, η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ, Medcon και Archimedes, η Ελληνοβελγική κοινοπραξία σχημάτων BESIX και J&P, η Salini Impregilo S.p.A, μία Ρωσοκυπριακή κοινοπραξία εταιρειών (JSC Mezhregiontruboprovodstroy, MCS Maritime Crew and Equipment Limited, Poullaides Construction Company (Cyprus) Ltd) και Ιταλοκυπριακή κοινοπραξία Cidonio, Piacentini και Cybarco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ είναι η πρώτη ελληνική τεχνική εταιρεία που πρόσφατα απέκτησε πιστοποίηση για την κατασκευή ουρανοξύστη, ολοκληρώνοντας το πολυώροφο συγκρότημα Αλ Ραγιάν στη Σαρτζάχ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ΤΕΡΝΑ απέκτησε την πιστοποίηση εμπειρίας κατασκευής κτηρίων High Rise, βάζοντας ισχυρή υποψηφιότητα για την ανάληψη αντίστοιχων έργων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα