Ο Δήμος Πεντέλης αποφάσισε να φύγει από το… σπίτι του

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες, σε μια συνεδρίαση με αρκετή φόρτιση το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαρτίου, για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης να «αυτοεξοριστεί» ο Δήμος από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού υπέρ της ψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, ενώ καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που επέλεξε το «παρών».

Κι όλα αυτά ενώ περίπου την ίδια ώρα, λίγο μακρύτερα, και συγκεκριμένα στην έδρα του ΣΠΑΠ στη Νέα

Πεντέλη, διεξαγόταν η διαδικασία για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, όπου ο δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος επανεξελέγη για πέμπτη θητεία πρόεδρος του Συνδέσμου.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι και τα δύο θέματα για τα οποία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή η αποχώρηση του Δήμου από τον ΣΠΑΠ αλλά και το αίτημα για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στον Σύνδεσμο από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, δεν έχουν εκτελεστική ισχύ, αφού θα πρέπει να εγκριθούν από το Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ιδιαίτερα δε το θέμα της αποχώρησης, εάν δεν λάβει την έγκριση του ΣΠΑΠ, τότε θα οδηγηθεί στη… διαιτησία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία και θα αποφανθεί σχετικώς.

Μέχρι τότε, βέβαια, μπορεί να έχει μεσολαβήσει και η απόφαση επί της προσφυγής την οποία φέρονται διατεθειμένες να καταθέσουν παρατάξεις της μειοψηφίας για τον τρόπο εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί υπήρξε κάθετε διαφωνία για το κατεπείγον του χαρακτήρα του, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι οι σχετικές εισηγήσεις έφθασαν στους δημοτικούς συμβούλους μόλις μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση η ουσία του θέματος είναι αλλού, αφού εάν ο Δήμος Πεντέλης τελικώς αποχωρήσει από τον ΣΠΑΠ -σημειωτέον ότι οι πρώην Δήμοι Μελισσίων – Νέας Πεντέλης και Πεντέλης που τον συναπαρτίζουν υπήρξαν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου- αλλάζουν πολλά δεδομένα που άπτονται του πολύπαθου Πεντελικού όρους. Ενός βουνού που αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου όχι μόνο των όμορων Δήμων, αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Η αμφισβήτηση του κατεπείγοντος της διαδικασίας

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος της πρόσκλησης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και αμφισβητήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας του Σώματος. Μάλιστα, τα περισσότερα σχόλια συνδύασαν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης με την εκλογική διαδικασία στον ΣΠΑΠ και το πρόσωπο του Βλάσση Σιώμου (δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της τέως δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά). Κάτι που εξάλλου παραδέχθηκε ανοιχτά και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της δημάρχου Βασίλης Μπούρας (σ.σ. «εκρηκτικός» σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης), ο οποίος σε ένα από τα ξεσπάσματά του παραδέχθηκε ότι θέλει να φύγει ο κ. Σιώμος από τον ΣΠΑΠ, γιατί ο ίδιος δεν επιθυμεί να «συνδιοικεί με την αντιπολίτευση».

Από την πλευρά της, η κ. Κοσμοπούλου εξήγησε ότι ενώ εκείνη προσπαθούσε να συντονίσει, ως όφειλε θεσμικά, μία ακόμη υποψηφιότητα για τις εκλογές του ΣΠΑΠ, δέχθηκε με έκπληξη την πρόσκληση για την εκλογική διαδικασία της Δευτέρας 11 Μαρτίου, την οποία και χαρακτήρισε «μη ηθική» και «μη νόμιμη». Τοποθέτηση που προκάλεσε λίγο αργότερα το σχόλιο της κ. Κεχαγιά, ότι το πρόβλημα τελικώς για τη διοίκηση δεν είναι ο ΣΠΑΠ, αλλά ο πρόεδρός του και ότι όλα έγιναν «γιατί δεν έβγαιναν τα κουκιά».

Σε κάθε περίπτωση η δήμαρχος πήρε πάνω της την απόφαση για το κατεπείγον, επικαλούμενη τη νομική της άποψη, αλλά και τη συνεννόηση που είχε με άλλους τέσσερις δημάρχους, με τους οποίους -όπως είπε χαρακτηριστικά- «βλέπουν με διαφορετικά μάτια το Πεντελικό» σε σχέση με τον ΣΠΑΠ.

Η άποψη της διοίκησης για τον ΣΠΑΠ

Η δήμαρχος αμφισβήτησε ουσιαστικά το μέγεθος της προσφοράς του Συνδέσμου στον Δήμο Πεντέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τα 20.000 ευρώ της συνδρομής που καταβάλλει ο Δήμος θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της προστασίας του. Επίσης, ανατρέχοντας στον καταστατικό σκοπό του ΣΠΑΠ εξέφρασε τη διαφωνία της με τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής διοίκησής του, κάνοντας λόγο για ανάγκη επανίδρυσης του Συνδέσμου προς την κατεύθυνση της πραγματικής προστασίας και αναβάθμισης του Πεντελικού και όχι για την εξυπηρέτηση όσων αναζητούν συγκεκριμένους ρόλους.

Μάλιστα, είπε ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με νέους δημάρχους Δήμων που έχουν στενή σχέση με το Πεντελικό και με τους οποίους μοιράζονται κοινά οράματα για το μέλλον του βουνού, τα οποία δεν συνάδουν με τη σημερινή πολιτική που ακολουθεί ο ΣΠΑΠ.

Η κ. Κοσμοπούλου απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έκανε κάποια διαβούλευση με τις άλλες παρατάξεις πριν φέρει τη συγκεκριμένη εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι η απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια της παράταξής της και ότι η ίδια θεωρεί ότι το Πεντελικό είναι ύψιστο αγαθό και η ίδια έχει ευθύνη απέναντι στο βουνό, οπότε η ευθύνη αυτή βαραίνει τη δική της διοίκηση.

Οι θέσεις της μειοψηφίας

Από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας η κ. Κεχαγιά έκανε λόγο για προσχηματική συνεδρίαση, αφού δεν αιτιολογήθηκε με κανέναν τρόπο το επείγον της διαδικασίας, αλλά ούτε προέκυψε από πουθενά το «μέγιστο σφάλμα» του ΣΠΑΠ, το οποίο να δικαιολογεί τον Δήμο «να φύγει τρέχοντας από αυτόν». Πρόσθεσε δε ότι οι σύνδεσμοι δήμων έχουν προστιθέμενη αξία, ενώ ακόμη κι αν χρειάζονταν κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του ΣΠΑΠ ο Δήμος έχει εκπροσώπους του στο Δ.Σ. και θα μπορούσε να τις επιδιώξει από μέσα. «Δεν κόβουμε το δάκτυλό μας» είπε χαρακτηριστικά η τέως δήμαρχος, εξαίροντας ταυτόχρονα την διαχρονική προσφορά του Συνδέσμου στον Δήμο.

Ο Λευτέρης Κοντουλάκος (Δημοκρατική Συνεργασία), αν και είπε ότι ο ίδιος έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλά από τα λάθη, τις αστοχίες, ακόμη και τις προσπάθειες αυτοπροβολής του κ. Σιώμου μέσα από τον Σύνδεσμο, παρ’ όλα αυτά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο ΣΠΑΠ βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Δήμου Πεντέλης όποτε χρειάστηκε και με φωτιές και με χιόνια. Πρόσθεσε δε ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να βρει μια «χρυσή τομή», ενώ πρόσθεσε πως «βάζει στοίχημα» ότι σύντομα η διοίκηση θα αναγκαστεί να επαναφέρει τον Δήμο στον Σύνδεσμο.

Από την ίδια παράταξη, ο Νίκος Τόλιος υποστήριξε ότι αυτό που γίνεται είναι «σύγκρουση προσώπων» και δεν αφορά τον Σύνδεσμο. «Όταν κάτι δεν δουλεύει το διορθώνουμε από μέσα και δεν το διαλύουμε», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στον ΣΠΑΠ δεν διοικεί μόνος του ο κ. Βλάσσης, αλλά υπάρχει Δ.Σ., όπου συμμετέχει και ο Δήμος Πεντέλης.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020 Άγγελος Παλαιοδήμος αναγνώρισε, επίσης, το έργο που επιτελεί ο ΣΠΑΠ, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της, εάν είναι υπέρ της συμμετοχής σε συνδέσμους ή επιλέγει μια πολιτική απομονωτισμού. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση της διοίκησης ως «απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου», ενώ ζήτησε να δώσει η δήμαρχος «έστω κι ένα έγγραφο από τους άλλους δημάρχους με τους οποιους συζητά», που να δικαιολογεί την αποχώρηση από τον Σύνδεσμο.

Η Γεωργία Κουρή από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αφού χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την όλη διαδικασίας συζήτησης του θέματος, εξέφρασε τη γενικότερη αμφισβήτηση της παράταξής της στον ρόλο των συγκεκριμένων συνδέσμων, τόσο σε θέματα προστασίας, όσο και σε θέματα ανάπλασης των ορεινών όγκων. Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα για όλα τα βουνά, ώστε να υπάρχει και καλύτερος -όπως είπε- έλεγχος του πού πηγαίνουν τα χρήματα των πολιτών.

Τέλος, ο Κώστας Αποστολίδης (Πεντέλη Πόλη Πρότυπο), παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε κι αυτός σε λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει από πλευράς ΣΠΑΠ, θεώρησε ότι αυτά δεν είναι επαρκής λόγος για αποχώρηση από τον Σύνδεσμο.

Η οργή του προέδρου του ΣΠΑΠ

Ο συνδυασμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή η αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ και το αίτημα διαχειριστικού ελέγχου, προκάλεσε την οργή του προέδρου του Συνδέσμου, ο οποίος θεώρησε ότι σκοπίμως αφήνεται να αιωρούνται υπόνοιες για τη διαχείρισή του, κάτι που τον προσβάλει και προσωπικώς. Μάλιστα, αιτιολογώντας τη θέση του, σημείωσε ότι το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο θα μπορούσε να είχε ζητηθεί με μία απλή επιστολή του Δήμου και δεν χρειαζόταν καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος, παρακολουθώντας με… δόσεις τη συνεδρίαση, αφού θα έπρεπε να παρευρίσκεται και στις εκλογικές διαδικασίες του Συνδέσμου, προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό των όσων έχει προσφέρει ο ΣΠΑΠ στον Δήμο Πεντέλης, εκφράζοντας πολλές φορές την πικρία του για τη στάση ορισμένων συναδέλφων του που θέλουν σήμερα να τον «εξοντώσουν πολιτικά».

Ο κ. Σιώμος άφησε με νόημα να εννοηθεί ότι υπάρχει διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου στον Σύνδεσμο, πριν το ζητήσει η δήμαρχος, ο οποίος προέβλεψε ότι θα λειτουργήσει υπέρ του…

Πάντως, από την πλευρά της, η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου διευκρίνισε εξ αρχής ότι τον έλεγχο τον ζητά όχι γιατί έχει κάτι να προσάψει στον κ. Σιώμο, αλλά για να διαφυλάξει τον Δήμο από πιθανούς καταλογισμούς στο μέλλον. Επίσης, είπε ότι η ίδια θα αποφύγει να μπει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, αφού εκείνο που μετρά για εκείνη είναι το Πεντελικό βουνό «και πάνω από αυτό δεν βάζω τίποτε και κανέναν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Νεότερη ενημέρωση (11.15)

Η δημοτική αρχή Πεντέλης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για το θέμα:

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχήςΛήψη

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Συνεργασίας για το θέμα:

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής ΣυνεργασίαςΛήψη

Νεότερη ενημέρωση (12/3)

Η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – Οργάνωση Μελών Πεντέλης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για το θέμα:

Η ανανοίνωση της Ο.Μ. Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΛήψη

Η ανακοίνωση της Συμπολιτείας για την αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ:

Η ανακοίνωση της Συμπολιτείας για την αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ Λήψη

Νεότερη ενημέρωση (13/3)

Η ανακοίνωση της παράταξης Πεντέλη 2020 για το θέμα:

Η ανακοίνωση της παράταξης Πεντέλη 2020 για το θέμα Λήψη

Νεότερη ενημέρωση (13/3)

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και νυν γενικής γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο FB o κ. Γραφάκος αναφέρει:

«Όταν η “ιστορία” επαναλαμβάνεται ως φάρσα…

Το 2011, η τότε διοίκηση Στεργίου στο Δήμο Πεντέλης, αποφάσισε να αποχωρήσει ο Δήμος μας από το διαδημοτικό σύνδεσμο 21 Δήμων, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Βόρειας Αττικής, με στόχο να μην επανεκλεγώ πρόεδρος του συνδέσμου.

13 χρόνια μετά, η σημερινή διοίκηση Κοσμοπούλου – Στεργίου του Δήμου Πεντέλης, προσπαθούν να κάνουν την ίδια αντιθεσμική αθλιότητα. Αποφάσισαν να αποχωρήσει ο Δήμος Πεντέλης από το Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπτυξη του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), για να εμποδίσουν να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΣΠΑΠ, ο πετυχημένος μέχρι σήμερα πρόεδρος Βλάσσης Σιώμος. Κρίνουν ότι με το να αποσύρουν το Δήμο μας από το ΣΠΑΠ, εξυπηρετούν το συμφέρον των δημοτών. Αποσύρουν το Δήμο έδρα του ΣΠΑΠ, το Δήμο που επωφελείται περισσότερο από όλους τους άλλους λόγω έκτασης από τη δράση του ΣΠΑΠ, το Δήμο με το 40% της έκτασης του Πεντελικού.

Σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς σχέδιο.Μικροί άνθρωποι, εκδικητικοί, λασπολόγοι, χωρίς όραμα για την πόλη και τους πολίτες… Κατώτεροι των περιστάσεων.Διχάζουν αντί να ενώνουν, αφαιρούν αντί να προσθέτουν, διαιρούν αντί να πολλαπλασιάζουν».

The post Ο Δήμος Πεντέλης αποφάσισε να φύγει από το… σπίτι του appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα